• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

„Индекс на щастието": Въпреки пандемията българите са по-щастливи от миналата година

„Индекс на щастието": Въпреки пандемията българите са по-щастливи от миналата година

/КРОСС/ Въпреки пандемията българите са по-щастливи в сравнение с миналата година. Това показва националният „Индекс на щастието". Противно на очакванията изследването за 2021 година не регистрира катастрофа при крайния резултат, а точно обратното - поредно леко движение нагоре, с което основният показател в момента на изследването е 57 точки от максимално възможните 100 точки.

Проучването е направено от „Мениджър Нюз" сред 1000 респонденти на възраст 18+. Методологията обхваща 12 измерения, всяко от които с по няколко индикатора, а скалата на измерване е от 0 до 100 точки, където 100 е пълното щастие, а 0 - полюсът на абсолютното нещастие.

В отделните области се отчита ръст при задоволството от околната среда и стандарта на живот. Спад усещането за щастие при държавното управление, благосъстоянието и достъпа до култура и образование.

Да, някои параметри са се влошили, паднал е индексът по компонента „управление", влошили са се нещата при „субективното благополучие" - голяма част от българите твърдят, че качеството им на живот е по-лош преди пандемията. Обаче индексът на щастие хваща много неща и се вижда, че това е компенсирано от други неща, обясни социологът Живко Георгиев.

Изследването показва, че заради пандемията 69% от българите са ограничили силно контактите си. Над половината от запитаните са отговорили, че са се чувствали депресирани, а над 30% отчитат спад в доходите си. Проучването се прави за трети път в България. Георгиев обясни, че са разработени „инструменти", които измерват щастието, а индексът показва накъде се движи социумът.

Искахме да проверим дали българите са най-нещастната нация в света. Разговорът за щастието на нацията е най-важният на ниво държава. Смятаме, че това трябва да бъде измерителят, който трябва да бъде в центъра на дебата на всички политики, каза главният редактор на „Мениджър Нюз" Ирина Велева.

Организаторите на проучването днес ще търсят отговор на въпроса „Има ли дигитално щастие" и „Какъв е законът за щастието" в специално организирана дискусия.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Радват се тези, които са оживели.

12.06.2021 10:42:41

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.