• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Старт на информационна и скринингова кампания „Вдигни щит за твоето здраве! Прегледай щитовидната си жлеза!“

Старт на информационна и скринингова кампания „Вдигни щит за твоето здраве! Прегледай щитовидната си жлеза!“

/КРОСС/ За тринадесета поредна година Сдружението на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза ВИОМ стартира инициативи за ранна диагностика и информиране на обществото за заболяванията на щитовидната жлеза и тяхното влияние върху здравето на хората.

От 25 май 2024 г., с традиционното отбелязване на Световния ден на щитовидната жлеза и старта на Международната тиреоидна седмица (25-31 май), Сдружение ВИОМ, в партньорство с медицински лаборатории Синево и с подкрепата на Мерк България, експерти и други партньори, дава старта на кампанията „Вдигни щит за твоето здраве! Прегледай щитовидната си жлеза!".

В рамките на кампанията, в 5 дни на месец юни, се предвиждат дни на отворените врати в София, Пловдив, Варна и Бургас, които ще се реализират в различни локации на лаборатории Синево, по време на които ще се провеждат безплатни ехографски прегледи на щитовидната жлеза и консултация с ендокринолог. На прегледалите се и на желаещите да се възползват ще се осигуряват диагностични пакети на преференциални цени за лабораторни изследвания на хормоните на щитовидната жлеза, липиден профил, кръвна захар и инсулин, и др. Прегледите в рамките на кампанията стават само след предварително записване на страницата на лаборатории Синево: https://www.synevo.bg/natsionalna-informatsionna-kampaniya-za-shtitovidnata-zhleza/, което ще започне от 27.05.24.

Като част от информационните инициативи в рамките на кампанията са предвидени: пресконференция на 29 май 2024 г. от 11.00 ч. в Hyatt Regency Sofia, зала „Ботев"; медийни участия на експерти по темата в националните медии; информационни постове в социалните мрежи на ВИОМ и партньорите; обучителни видео материали по темите за същност и специфики на заболяванията на щитовидната жлеза; хипотиреоидизъм и сърдечносъдов риск; как правилно да приемаме терапиите за отклонения във функцията на щитовидната жлеза; хипотиреоидизъм и диабет тип ; щитовидна жлеза и остеопороза, тиреоидит на Хашимото - митове и легенди и др.

Както всяка година, така и през 2024 г., инициативите в рамките на кампанията поставят акцент върху значението на ранната диагностика на функционалните и структурни изменения на щитовидната жлеза, навременното им лечение и качествено проследяване. Отклоненията във функцията на този така важен орган в човешкото тяло много често се откриват късно и това води до значително влошаване качеството на живот на хората.

Посланието на глобалната кампания за отбелязване на международната тиреоидна седмица 2024 г. преминава под мотото, че заболяванията на щитовидната жлеза са чести и са социалнозначими, но въпреки това все още не попадат в списъка на СЗО. В унисон с това послание, тазгодишното мото на българската инициатива е посветено на връзката между заболяванията на щитовидната жлеза и другите социалнозначими болести. Счита се, че отклоненията във функцията на щитовидната жлеза имат връзка и влияят върху сърдечносъдовите, ендокринологичните, респираторните заболявания, и дори върху онкологичните. Тези четири групи заболявания са причина за 80% от всички преждевременни смъртни случаи в света вследствие на незаразните заболявания.

Допълнителна информация

Щитовидната жлеза представлява малък, подобен на пеперуда и щит орган, разположен в предната част на шията, който произвежда т. нар. тиреоидни хормони, които са жизнено важни за обмяната на веществата, растежа и развитието на организма.

Този орган е „главен регулатор" на метаболизма и играе ключова роля човешкото здраве. Малки промени в структурата или функцията на щитовидната жлеза могат да доведат до големи поражения на други органи и системи - сърдечносъдова система, гастроинтестинален тракт, полова система, нервнопсихически проблеми и др.

Международната тиреоидна седмица се отбелязва ежегодно в периода 25-31 май, в над 40 държави по света, където се реализират различни инициативи - от скринингови акции, информационни кампании, обучителни лекции, пресконференции, през публикации в медиите и големи събития. публикации в медиите.

Глобалната кампания и инициативите тази година ще преминат под мотото „Заболяванията на щитовидната жлеза са незаразни заболявания (НЗ)". Повечето заболяванията на щитовидната жлеза са хронични, обикновено са с дълга продължителност и са резултат от комбинация от генетични, физиологични, екологични и поведенчески фактори. Основните видове НЗ са сърдечносъдовите заболявания (като инфаркт и инсулт), онкологичните заболявания, хронични респираторни заболявания (като ХОББ и астма) и диабет. Според данни на Световната здравна организация, хроничните незаразни болести засягат непропорционално хората в страните с ниски и средни доходи, където се наблюдават повече от три четвърти от глобалните смъртни случаи от НЗ (31,4 милиона).

Болестите на щитовидната жлеза са значим проблем за общественото здраве, който е свързан с повишен риск от развитие на други незаразни хронични заболявания, като сърдечносъдови, диабет, артериална хипертония, респираторни, онкологични и други заболявания. Счита се, че заболяванията на щитовидната жлеза засягат 5-10% от световното население и остават неоткрити и нелекувани при поне половината от пациентите, като най-голям дял се пада на хипотиреоидизма.

Хипотиреоидизмът е системно заболяване, причинено от намален синтез и секреция на тиреоидни хормони или намалено тъканно действие. Хормоните на щитовидната жлеза упражняват физиологичи ефекти върху различни органи и системи. Хипотиреоидизмът води до нарушения на липидния метаболизъм и повишава инсулиновата резистентност и риска от диабет. Епидемиологични проучвания установяват положителна връзка между серумния TSH и дислипидемията, а наскоро публикуван мета-анализ отчита до 26% повишение на риска от нововъзникнал ЗДТ2 при пациенти с хипотиреоидизъм. Намалената функция на щитовидната жлеза е рисков фактор за прогресия на заболяването при лица с предиабет, като рискът може да е до 32% повишен дори при ниско-нормална функция на жлезата.

Хипотиреоидизмът е свързан също така и със сърдечносъдови рискови фактори, влошена сърдечна функция и сърдечносъдови нежелани събития. Скорошен доклад установява, че сърдечносъдовите заболявания медиират около една седма от смъртността, свързана с хипотиреоидизъм. Връзката вероятно е комплексна и повлияна от множество фактори, като възраст, тежест и продължителност на хипотиреоидизма, затлъстяването и др.

Консистентните данни, че 5-7% от населението на Северна Америка и Европа страда от недиагностициран хипотиреоидизъм, предполага че значителен брой хора попадат в риск от неблагоприятни клинични последици.

За повече информация относно инициативите: Мария Силяновска, 0888 78 83 11

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.