• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8116
  •  GBP / BGN 2.2747
  •  CHF / BGN 1.9955
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Швеция вече е официален член на НАТО

Швеция вече е официален член на НАТО

/КРОСС/ Швеция се присъедини към НАТО във Вашингтон в четвъртък, две години след нахлуването на Русия в Украйна я принуди да преосмисли политиката си за национална сигурност и да заключи, че подкрепата за алианса е най-добрата гаранция за безопасност на скандинавската нация, предава "Ройтерс".

Шведският премиер Улф Кристерсон предаде окончателната документация на правителството на САЩ в четвъртък, последната стъпка в проточен процес за осигуряване на подкрепата на всички членове за присъединяване към военния съюз.

"Добрите неща идват при тези, които чакат", каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, когато получи документите за присъединяване на Швеция от Кристерсон.

"Това е исторически момент за Швеция, за нашия съюз и за трансатлантическите отношения", каза Блинкън.

За НАТО, присъединяването на Швеция и Финландия, която има обща граница от 1340 км с Русия, е най-значимото присъединяване от десетилетия. Това също е удар за руския президент Владимир Путин, който се опита да предотврати по-нататъшното укрепване на алианса.

"Днес е наистина исторически ден. Швеция вече е член на НАТО", каза Кристерсон.

Швеция ще се възползва от гаранцията за обща отбрана на алианса, според която атака срещу един член се счита за атака срещу всички.

Скандинавската страна ще добави авангардни подводници и значителна флотилия от местно произведени изтребители Gripen към силите на НАТО и ще бъде решаваща връзка между Атлантика и Балтика.

Русия заплаши да предприеме неуточнени "политически и военно-технически контрамерки" в отговор на хода на Швеция.

Докато Стокхолм се доближава все повече до НАТО през последните две десетилетия, членството бележи ясно скъсване с миналото, когато в продължение на повече от 200 години Швеция избягваше военни съюзи и възприемаше неутрална позиция по време на война.

След Втората световна война тя изгради международна репутация на защитник на правата на човека, а откакто Съветският съюз се разпадна през 1991 г., последователните правителства съкратиха военните разходи.

Още през 2021 г. шведският министър на отбраната отхвърли членството в НАТО, само за да може тогавашното правителство на социалдемократите да кандидатства, заедно със съседна Финландия, само няколко месеца по-късно.

Министерството на отбраната на Република България поздрави Кралство Швеция по повод присъединяването на страната към най-мощния отбранителен съюз в света. Швеция стана 32-ия пълноправен член на Алианса и ще допринесе за повишаване на сигурността в Балтийския регион, Източния фланг на НАТО и за цялата евроатлантическата зона.

Докато Финландия се присъедини към алианса миналата година, Швеция трябваще да изчака, тъй като Турция и Унгария, забавиха ратифицирането на присъединяването на Швеция. Турция по-късно одобри молбата на Швеция през януари.

Унгария беше единствената страна членка на НАТО, която не бе одобрила молбата на скандинавската страна за присъединяване към Алианса - процес, който изисква подкрепата на всички членове. Това влоши отношенията ѝ със Съединените щати и предизвиква безпокойство сред съюзниците.

На 26 февруари унгарските депутати одобриха присъединяването на Швеция към НАТО. С това бе преодоляно последното препятствие пред историческата стъпка на скандинавската страна, чийто неутралитет продължи през двете световни войни и Студената война.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Докато Швеция и Финландия бяха неутрални имаха шанс да оцелеят, но сега както са близо като нас до сибирската мечка ще бъдем първите, които ще изчезнат.

08.03.2024 10:36:47

Анонимен

Това се случи благодарение на руския фюрер Путлер, негова е заслугата за влизането на Финландия и въобще за разширението на НАТО. Еваларка за Хуйло!

08.03.2024 10:25:56

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.