• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8167
  •  GBP / BGN 2.2794
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Александър Сиди: ЦИК заличи гласовете на 108 хиляди избиратели

Александър Сиди: ЦИК заличи гласовете на 108 хиляди избиратели

/КРОСС/ "34 години след прехода в България все още има „бивши хора". Това е тъжната равносметка, която ние от ВМРО можем да направим след преглед на резултатите от изборите на 2 април, публикувани на официалния сайт на Централната избирателна комисия. Този израз е бил използван от комунистическата власт за хора, заличени от системата", заявява съпредседателят на ВМРО Александър Сиди в своя позиция, публикувана във фейсбук.

"Днес аз съм ЗАЛИЧЕН. Няма ме. Мен, моите приятели, както и още 108 000.(...) На последните парламентарни избори, аз в изпълнение на Изборния кодекс, по който гласуването в България е задължително, изпълних задължението си и гласувах. Гласувах с „не подкрепям никого". Като мен направиха още 108 000 души. Валиден избор. Действителен. Точно както за глас за която и да е политическа партия. Че гласът ми е действителен изрично е записано в чл.109, ал.1 т.9 от ИК", пояснява своята Сиди.

Същото се потвърждава и от чл. 280, вр. с чл. 278 и 279 от Изборния кодекс, както показва справката.

"Но! В България много го обичаме това НО", продължава разказа си Сиди.

"В методическите указания в края на кодекса е записано, че всъщност моят глас, действителен по смисъла на закона, се изважда от броя на действителните гласове. Няма го. Заличава се. Аз не съществувам като съвестен избирател. Като гражданин, изпълнил задължението си да гласувам.

Въпреки отписаните от ЦИК 108 хил. гласа, от изчисленията става ясно, че тези гласове всъщност дават сериозна разлика в резултатите. Ако бъдат оставени при действителните, където трябва да бъдат реално, те вдигат прага за прескачане на 4-те процента. За влизане в 49-ото НС той е 105 339 гласа. Когато обаче тези 108 хил., отметнали графа „Не подкрепям никого" бъдат извадени от общия брой действителни гласове, то тогава бариерата пада на 100 980 гласа. Това са 1373 разлика, която реално вкарва ИТН в парламента, които влизат със 103 965 гласа.

И тук не става въпрос за ИТН. Такива са методическите указания. По същия начин на последните европейски избори беше свалена бариерата и Радан Кънев се промуши в Европейския парламент. Отново премахвайки гласовете „не подкрепям никого", възмущава се съпредседателят на ВМРО.

"Това е служебно заличаване, което реално обезсмисля изборния процес. Както ние от ВМРО написахме още в деня на изборите - закривайте и направо обявявайте резултатите без да броите, щом законите нямат значение дори за държавните органи в България", посочва Александър Сиди.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Най-справедливо и най-логично е Гласовете от "Не подкрепям никого" да бъдат пропорционално и по-равно отнети от всички регистрирани от ЦИК партии и коалиции, независимо, че някои от тях нямат дори и един глас - те ще са на минус

07.04.2023 15:50:49

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.