• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Д-р Скендер Сила: Трябва да се положат всички усилия за информиране на широката общественост за ползата от ваксините

Д-р Скендер Сила: Трябва да се положат всички усилия за информиране на широката общественост за ползата от ваксините

/КРОСС/ "2021 г. беше болезнена година за всички нас, но не можем да си позволим да бъде пропиляна година. Всички трябва да научим уроците, които тази година ни преподаде." Това каза представителят на Световната здравна организация в България д-р Скендер Сила в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

По думите му 2022 г. трябва да бъде краят на пандемията на Ковид-19, но и началото на нова ера на международна солидарност и национално единство.

Очакванията за разпространението на Омикрон е в рамките на няколко седмици той да доминира във все повече европейски страни, а здравните системи ще бъдат натоварени до краен предел. „Напрежението между здравната система и медиците, които се борят с пандемията, може да бъде огромно. Поради ниското ниво на ваксинация в България предизвикателството може да бъде дори по-голямо от други страни в Европейския съюз", смята Сила.

Локдаунът според СЗО е крайна мярка. Тя може да е ефективна, но е и много скъпа, посочи Сила. „На този етап от пандемията имаме инструментите, които ще ни позволят да реагираме на Ковид-19, и в същия момент да запазим животите си. Нашият успех зависи от това как и кога прилагаме тези инструменти и степента, в която ангажираме общността в това", посочи представителя на СЗО.

Той бе категоричен, че трябва да продължи подкрепата за увеличаване нивата на ваксинация. Спазването на мерите е много важно при варианти като Делта и Омикрон, допълни той.

Ваксините ще бъдат ефективни и при Омикрон, смята Сила. Данните от първите засегнати страни в Европа показват, че Омикрон се разпространява изключително бързо, но засега протича с по-малко усложнения и в редки случаи се стига до приемане в болница, посочи той. „Имайки предвид, че в България нивото на ваксинация е толкова ниско, трябва първо да се даде приоритет на увеличаването на ваксинацията на рисковите групи. Трябва да се положат всички усилия за информиране на широката общественост за ползата от ваксините, да се достигне до хората чрез специфична стратегия", коментира Сила.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.