• 12 Апр 2021 |
 •  USD / BGN 1.6658
 •  GBP / BGN 2.2908
 •  CHF / BGN 1.7689
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 9°C

Мащабно движение на руски войски до границите на Украйна

Мащабно движение на руски войски до границите на Украйна

/КРОСС/ През последните седмици руската армия извършва „мащабно движение" в Западните и Южните военни окръзи. Включително в Крим, където не толкова отдавна имаше мащабни учения на парашутисти с участието на 7-ма дивизия от Новоросийск и морските пехотинци на Черноморския флот, съобщава „Взгляд", цитиран от „Фокус".

Освен това е известно за плановете за преразпределение на 56-та десантно-щурмова бригада във Феодосия, която ще бъде реорганизирана в полк. Също така многобройни очевидци съобщават в социалните мрежи за движението на колони с военна техника. Включително танкове и бронетранспортьори в регионите, граничещи с Украйна - Ростов, Воронеж и Брянск.

Най-активното пренасочване на руски бронирани машини е отбелязано по Кримския мост - автомобилен и железопътен. Той дори бе блокиран за няколко часа заради преминаването на военните колони.

В района на Ростов производителите на селскостопанска техника се оплакаха от недостига на железопътни платформи, които се използват за военни нужди. Това показва, че армията е получила заповед за преместване неочаквано, поради което тя „конфискува" вагоните без предварително заявление до Руските железници. По магистралите също възникнаха някои проблеми поради преминаването на тежките бронирани превозни средства.

Многобройни публикувани в социалните мрежи видеоклипове с движението на военна техника на Запад, вече са наречени „плашещи", а в Украйна станаха причина за обвиненията срещу Русия, че подготвя „инвазия". Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна генерал-полковник Руслан Хомчак (възпитаник на Московското висше командно училище, завършил 1988 г.) съобщи, че Русия е разположила 28 тактически групи по украинската граница.

Той също така обяви, че на територията на Донецка и Луганска област са разположени 14 бригади, полкове и части с численост до 28 хиляди души. Трябва да се отбележи, че Хомчак има предвид „опълченците" на Донбас, защото там няма подразделения на руските въоръжени сили, тяхното присъствие би било засечено поне от американското спътниково разузнаване.

Русия движението на войските и военната техника се обяснява с провеждането на планирани учения, свързани с приключващия зимен период на обучение и полагане на изпити за бойна готовност. И обясняват това съвсем обосновано и логично.

Във Въоръжените сили на Руската федерация учебната година не съвпада с календарната. Зимният период на обучение продължава от декември до април, а летният период - от юни до октомври. Въз основа на техните резултати на последния етап се извършват финални (контролни) инспекции на различни нива. По правило това са командно-щабни учения. Провеждат се съответно пролетта и есента.

Най-големите от тях са на нивото на една или няколко военни области. Последният - „Кавказ-2020" - се проведе в началото на септември миналата година от силите на Южния военен окръг. Настоящите съвместни учения на Западния военен окръг и въоръжените сили на Беларус „Запад-2021" са планирани за 10-16 септември, също в края на летния период на обучение. Единиците и подразделенията, които не участват в големи маневри, обикновено участват в учения с по-малък мащаб - такива може да бъдат стрелба или управлението на военна техника например. Но във всеки случай оборудването излиза от „кутиите", а персоналът - от „зимните квартири" и се изпраща на полигона.

Като цяло руската армия провежда пролетни финални учения (проверки), които, както обикновено, са насрочени за април. Друг е въпросът дали техниката и войските ще се върнат на местата си на постоянна дислокация след завършването им, или ще бъдат „задържани" на полигони близо до границите на Украйна. В крайна сметка те могат да участват в бойни тренировки навсякъде и по всяко време.

В повечето случаи заключителните проверки с провеждането на мащабни упражнения падат точно в края на летния период на обучение - септември. Въпреки това във Въоръжените сили на Руската федерация внезапните инспекции вече са станали нещо обичайно. Последната такава проверка например се проведе малко преди ученията „Кавказ-2020" с участието на подразделения от южните и западните области и те наистина бяха изненада, преди всичко за Украйна, която изпадна в паника на следващия ден след началото на маневрите.

Настоящите учения на 7-ма въздушно-десантна щурмова дивизия в Крим, които се проведоха през март тази година, също бяха неочаквани. До известна степен те могат да се считат за демонстрация - бяха проведени в отговор на събирането на допълнителни сили на въоръжените сили на Украйна в района на демаркационната линия в Донбас.

Но както в украинските източници, така и в западните медии липсва важен нюанс. Сега руската военна техника се движи предимно демонстративно, през деня и без подходящ камуфлаж. Руските въоръжени сили по никакъв начин не се опитват да прикрият движението на войските. Например, по време на предишните големи учения (а напоследък има доста такива) не е имало такова „шоу" - военни колони и влакове се придвижваха по тъмно, използвайки селски и второстепенни пътища.

По този начин може да се приеме, че сегашните движения на руските войски в южната част на страната - извършвани в пълно съответствие с действащия план за бойна подготовка - също са сигнал за Киев.

Всъщност в Украйна, както Москва многократно е заявявала, ясно се вижда подготовката за възобновяване на атаката срещу Донбас. Можем да си припомним и думите на руския президент Владимир Путин, който заяви, че „във всеки случай няма да изоставим Донбас".

Кремъл заявява, че движението на въоръжените сили на територията на Русия „не бива да притеснява никого". В същото време прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков казва, че мерките, предприети от Москва за осигуряване на сигурността на границите на страната, се извършват на фона на засилената активност на НАТО в Европа.

„Знаете, че по периметъра на руските граници има повишена активност на въоръжените сили на страни от НАТО, други асоциации, отделни държави и т.н. Всичко това ни задължава да бъдем нащрек", отбеляза Песков. Имайте предвид, че демонстративната дейност на въоръжените сили на Руската федерация в този регион започна, наред с други неща, в отговор на значителното укрепване на въоръжените сили на границата с Донбас и последвалите провокации по демаркационната линия.

Предполага се, че Главното управление на руския генерален щаб (ГРУ) е имало основание да представи на военно-политическото ръководство своите данни за движението на войските в страна, която сама по себе си иска статут на „потенциален враг" за Русия . Колкото и горчиво да е осъзнаването на това, Украйна е тази, която счита (официално) Руската федерация за „държава-агресор", с всички произтичащи от това последствия, включително и военни действия.

Нещо повече, Киев постоянно намеква за подкрепа от САЩ и НАТО в случай на някакъв въоръжен конфликт,
който самият той е готов да разгърне като провокация.

Настоящата тактика на руската армия на фона на евентуална ескалация на конфликта в Донбас не е нова. На външните граници има заплахи. Нещо повече, с най-голяма секретност и ефективност - и в същото време демонстрация на военни способности. И в полза на военното образование и обучение. Така беше през 2008 г. в Южна Осетия. Тогава ГРУ публикува информация, че по предложение на президента Саакашвили и уверенията, които е получил за подкрепа от САЩ, Грузия подготвя инвазия в Южна Осетия, където са разположени руските миротворци.

Датата на нападението на грузинската армия срещу Цхинвали трябваше да бъде в средата на септември. Тогава 58-ма армия на обединените въоръжения проведе „предупредителни" учения с жив огън в Южна Осетия, давайки знак на Тбилиси, че няма да остави осетинците в беда. Армейските части напуснаха района, като разумно оставиха там батальонна тактическа група. Тази, която по-късно изигра основна роля в конфронтацията с грузинската армия.

Оставянето на войски в района на предполагаемия въоръжен конфликт е по-ефективно, отколкото по-късното привличане от местата им на постоянно разполагане. Така ученията се извършват като част от програмата за бойна подготовка, а войниците може бързо да се задействат в случай на промяна в ситуацията.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Русия иска мир, затова се въоръжава така, че никой да не смее да я заплашва.

Вчера в 16:04

Анонимен

Ако движението на руските войски по своите граници е заплаха за някого, за какъв х$й американцки войски се транспортират в Европа. Когато преди години Хрусчов инсталира някакъв ракетен дивизион в Куба, каубоите се изпонасраха от страх, а повече от 50 години над Куба се упражнява сатанински натиск. Не е нужно нито да сме русофили, нито да сме русофоби, но да си затвориш очите пред фактите, означаве не че си дебил, а просто животно, такова, каквото подкарват към скотобойната. От какъв зор се правят учения на Байдънова Америка в источна Европа. Кого е заплашила Русия толкова години. Е не можаха Янките да си направят една военна база, каквито има по целия свят , в Крим. Щеше да бъде по- голяма от тая в Косово-Бондстиил. Това не се ли вижда, слепи ли сме???

07.04.2021 00:07:53

Анонимен

пожарни касети http://www.firebg.org/bg/products/64/65/

06.04.2021 21:30:57

Анонимен

Да живей Цар Ботокс Първи-Късий, както мачка родния си народ, така да мачка наред....

06.04.2021 16:06:30

Анонимен

ако за 2 дни превземат укрите до Киев ,натуту ша се прай на извънвземен,пък краварите ще си траят с декларации!!! Да живей Руска Новоруссия !!!

06.04.2021 15:35:01

Анонимен

Анонимният, на майка ти оная работа е ботокс, че е изсрала такова просто дебилно същество като теб. Ходи връткай свирки на негърски пишки и на дъртака Байдън.

06.04.2021 13:45:49

Анонимен

За Ботокса само една война с Украйна може да реши вътрешните проблеми и да потуши недоволството на народа от перманентното обедняване, тръгва ва банк пък каквото стане...

06.04.2021 11:54:56

Анонимен

Е, очаквано. С тия провокации от страна на нато...

06.04.2021 09:30:29

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2021 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.