• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

За пръв път наблюдаваха формиране на луна около планета извън Слънчевата система

За пръв път наблюдаваха формиране на луна около планета извън Слънчевата система

Откритието дава по-ясни познания за оформянето на планетите и естествените им спътници, казват астрономите

/КРОСС/Астрономи за пръв път наблюдаваха формиране на луна около планета извън Слънчевата система, съобщиха Ройтерс и АФП.

С помощта на обсерваторията АЛМА в Чили учените са засекли диск от газ и прах, струпващ се около една от две млади планети, които се движат в орбита около младата звезда PDS 70, намираща се на около 370 светлинни години от Земята.

От такива околопланетни дискове се раждат естествените спътници. Откритието дава по-ясни познания за оформянето на планетите и естествените им спътници, казват учените.

Повече от 4400 екзопланети са открити извън нашата Слънчева система. Досега край тях не са откривани околопланетни дискове, защото почти всички екзопланети са разположени в напълно зрели слънчеви системи с изключение на двете "новородени" планети, които се движат в орбита около PDS 70.

"Тези наблюдения са уникални и дългоочаквани, за да подложим на изпитание теорията за създаването на планетите и пряко да наблюдаваме раждането на планети и на техните спътници", каза астрономката Мириам Бенисти от университета на Гренобъл, която е ръководител на изследването, публикувано в сп. "Астрофизикал джърнъл летърс".

В нашата Слънчева система впечатляващите пръстени на Сатурн са реликва от първичен диск, образуващ луни, каза съавторът на изследването Стефано Факини от Европейската южна обсерватория.

Оранжевата звезда PDS 70 има маса, приблизително колкото на нашето Слънце. Тя е на едва на пет милиона години, а двете планети около нея са още по-млади. Те много напомнят на Юпитер - газовият гигант, който е най-голямата планета в нашата Слънчева система, макар да са по-големи от нея.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.