• 03 Окт 2023 |
 •  USD / BGN 1.8682
 •  GBP / BGN 2.2539
 •  CHF / BGN 2.0247
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 20°C

НСИ: Огромен злонамерен трафик затрудни електронното преброяване в първите дни, но теч на данни няма

НСИ: Огромен злонамерен трафик затрудни електронното преброяване в първите дни, но теч на данни няма

/КРОСС/ Огромен изкуствено генериран злонамерен трафик е причина за затрудненията в първите дни при попълване на електронната преброителна карта. Това става ясно от доклад на Националния статистически институт, представен пред Комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии към Народното събрание.

На заседанието на комисията беше изслушан председателят на НСИ Сергей Цветарски.

В доклада се посочва, че срещу инфраструктурата на НСИ е била насочена поредица от DDos атаки, като най-голямата е с капацитет 276.94 Gbps по данни на интернет доставчика, а трафикът към НСИ е бил 44 Gbps .

За атаките са уведомени ДАЕУ и ГДБОП по установен ред.

В началото, след стартирането на Информационна система „Преброяване 2021" се наблюдава известно претоварване, а по-късно и прекъсвания на Средата за междурегистров обмен на данни (RegiX) и невъзможност за проверка на данните от регистрационната форма на електронното преброяване в „Регистър Български документи за самоличност". Ситуацията е овладяна с ограничаване на броя едновременно регистриращи се и увеличаване на ресурсите във МВР.
От доклада става ясно, че извършените предварителни тестове за функционалност и натоварване на системата и мониторинг на инфраструктурата са били успешни. Проведени са и тестове за проникване в електронната система, внедрени са системи за мониторинг, система за управление на информация за сигурност и управление на събития за сигурност. Осигурена е резервираност на данните, сървърите и приложенията.

"НСИ не е един самотен остров и не изпълнява тази задача самостоятелно. Нашата система е част от информационната инфраструктура на държавата. Тоест, случаят е доказателство, че една птичка пролет не прави. Трябва да се мисли по-мащабно и да се гарантират на всички българи по-надеждни електронни услуги", коментира още шефът на НСИ.

Омбудсманът Диана Ковачева отбеляза, че много граждани са се оплакали заради затрудненията. Казус било, че електронното преброяване можело да се извърши само от IP адрес в България, на което председателят на НСИ отговори, че преброяването не е за българите по света, а за хората, живеещи постоянно в страната ни.

НСИ предлага срокът за Преброяване 2021 да бъде удължен с една седмица, стана ясно от изказванията в комисията. Това решение обаче трябва да бъде гласувано от Министерския съвет.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2023 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.