• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Проф. Витанов: Най-големият натиск вероятно ще е до средата на декември

Проф. Витанов: Най-големият натиск вероятно ще е до средата на декември

/КРОСС/ "Най-големият натиск вероятно ще бъде първата половина на декември", каза пред БНР проф. Николай Витанов от БАН, математик на Националния оперативен щаб. Той припомни, че още в началото на септември е определил октомври като преходен месец, а ноември като критичен, поставящ основите на онова, което ще бъде през зимата:

"Ако не предприемем сега действия, декември ще труден, а януари и февруари - също". Той подчерта, че здравната ни система вече не може да обхваща увеличаващия се брой болни.

"Капацитетът на здравната ни система, на РЗИ е да открива контактните на около 2000 нови случая на ден. Когато случаите прехвърлят тази граница, вече контролът става много труден и колкото и голяма да е дисциплината и да е добре здравната система - вирусът си се разпространява. Затова е добре да се знае тази граница и да има стремеж да бъде държан броят на новите случаи под нея. Ако е над нея, този вирус е доказал, че може да повали всяка здравна система, дори тази на САЩ", обясни проф. Витанов.

Той беше категоричен, че ако се спазват мерките стриктно, броят на новите случаи ще спадне след около две седмици на 800 случая, но през зимния период няма да е по-малко от това.

По думите на професора времето на вируса изтича, защото се умножават сведенията за успешните изпитания на ваксините. Той препоръча да се използват разумни средства, за да се премине с малко жертви периодът до наличието на готова ваксина.

"По-добре да останем здрави до появата на ваксината. Ако ваксините се появят достатъчно бързо, може голяма част от населението да не се срещне с коронавируса", подчерта още математикът.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Стоев

Защо никой не си дава сметка, че ако имаше РЕАЛНА ЗАПЛАХА от този вирус, нямаше да се чуе и дума за наличието му?! Я се върнете години назад и си спомнете, след колко време ни светнаха, че Чернобил е гръмнал? А, до тогава, колко репи и марули изгрухахте - неинформирани?! Всичко е демагогия, която трябва да подготви почвата за задължителната ваксина, след която ще започне голямото умиране, НО... тогава ще ви кажат, че виръсът е мутирал и вие сте ритнали камбаната!

24.11.2020 17:20:26

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.