• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Ранените в Бейрут достигнаха 3700 души, властите говорят за "конфискувани експлозиви"

Ранените в Бейрут достигнаха 3700 души, властите говорят за "конфискувани експлозиви"

/КРОСС/ Най-малко 73-ма са убитите, а 3700 - ранените при мощния взрив, разтърсил пристанището на ливанската столица Бейрут, съобщават здравните власти към 00:20 ч. българско време. Съветът за сигурността на Ливан препоръчва в града да бъде обявено извънредно положение.

Щетите на силния взрив, усетен според журналисти и в Средиземно море - до Лимасол - тепърва ще се оценят. Местни медии съобщават, че болниците са препълнени с пациенти, много сгради са унищожени. Премиерът Хасан Диаб се зарече, че виновните за експлозията в "опасен" склад ще платят цената и "катастрофата няма да премине, без никой да понесе отговорност". Ще бъдат обявени "факти за опасни склад, които е там от 2014 г.," но без изпълнителната власт да изпреварва следствените органи.

За какви складове обаче става дума, е въпрос, който породи различни версии за взрива, разтърсил Ливан и отекнал в региона в разгара на тежка икономическа криза (последвала политическата) и дни преди трибунал, подкрепян от ООН да се произнесе по дело за събитие, променило политическия пейзаж в Ливан - това за убийството на бившия премиер Рафик Харири (баща на управлявалия до миналата есен Саад Харири), в което четирима заподозрени са от вкоренената във властта и подкрепяна от Иран шиитска организация "Хизбула".

Първата версия бе, че става дума за склад за фойерверки. Появиха се и твърдения за израелски ракетен удар (бързо отречени от представители на Израел), а спекулациите за връзка с очакваното в петък изявление на трибунала не бяха директно коментирани от "Хизбула", чиито действия станаха повод за гранично напрежение с Израел миналата седмица. Вместо това организацията каза, че е време за "национално единство" в момента на катастрофа.

Генералният директор на митниците обаче заяви, че причината за случилото се е експлозията на "тонове амониев нитрат" (това каза и вътрешният министър Мохамед Фахми), а този на разузнаването - че става въпрос за "големи количества конфискуван взривен материал". По-късно премиерът Диаб добави, че действително 2750 тона амониев нитрат са съхранявани в склад на пристанището в продължение на 6 години без достатъчно предпазни мерки, но не даде подробности.

Очевидци описват усещане като земетресение и последвала втора експлозия. Сред тежко засегнатите сгради според кадри на ливански телевизии е и домът на бившия премиер Харири, но няма данни той да е пострадал. Не е известно и именно Харири да е бил мишена на атака, макар някои медии да допуснаха това.

Други потърсиха символика във факта, че експлозията е недалеч от мястото, където са убити баща му и още 21 души на 14 февруари 2005 г. Докато тази връзка с "Хизбула" бързо бе опровергана от властите, е известно и че групировката от години използва активно обекти на пристанището. Според "Хизбула" обаче нито един от обектите, които притежава и контролира, не е засегнат.

Кореспондент на "Гардиън", базиран в Бейрут, отбелязва, че градът е обхванат от хаос, докато ливанците опитват да осмислят мащаба на случилото се. Дори на 4 км от мястото на взрива има изпочупени прозорци, а огромни късове стъкло могат да се видят по улиците. Някои жители разказват за международни медии, че за кратко са оглушали, а след това осъзнали, че навсякъде около тях падат стъкла.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анализатор

Най-вероятно ужасната експлозия е причинена от ракета, изстреляна извън територията на Ливан от околна държава по сушата, или от военен кораб. Чуждите военни разузнавания са знаели какво точно ще причини подобна експлозия. Очакват ни нови кървави битки в Ливан и Близкия изток, в интерес на заинтересованите сили, целящи господство в региона и извън него. Планът на дълбоката държава, започнал с коронавирусът, продължава вече и на военно ниво. Докъде ще се стигне - нищо чудно както е тръгнало, дори и да искат точно това, до унищожаването на човечеството и планетата Земя, защото Путин заяви наскоро, че ако бъдат нападнати "защо ни е света, ако Русия я няма"...

06.08.2020 01:48:49

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.