• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Отбелязваме Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

Отбелязваме Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия
През тази година в глобален мащаб, в рамките на Деня, се поставя фокус върху опасностите от високата скорост на движение

/КРОСС/ На 21 ноември 2021 г. отбелязваме Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Началото на инициативата е поставено през 1995 г. от Европейската федерация на жертвите от ПТП (FEVR), като през първите години се отбелязва само на Стария континент. Много бързо добива глобална популярност и през 2005 г. е обявен с резолюция на ООН за Световен ден за възпоменание, който се отбелязва всяка година, в третата неделя от месец ноември.

Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата" се включва в отбелязването на Деня, като отправя призив и към широката общественост за осъзнаване на мащабите на проблема и последствията от неразумното поведение на пътя.

До 2030 г. трябва да се постигне 50% намаление на дела на превозните средства, които пътуват над допустимото ограничение на скоростта. Това е една от глобалните цели поставена от ООН по отношение на безопасността на движението по пътищата. Именно скоростта на движение е и във фокуса на събитията, които се организират в целия свят за отбелязване на Деня през 2021 г.

През тази година ДАБДП постави темата за скоростта във фокуса на общественото внимание. През лятото, когато се предприемат най-голям брой пътувания, съвместно с големите вериги бензиностанции, бяха разпространявани информационни материали акцентиращи именно на последствията на високата скорост. В партньорство с един от най-популярните влогъри за автомобилни теми бе заснето и информационно видео показващо последствията от удар между автомобил и автобус при скорост от над 200 км/ч.

Несъобразената скорост е една от главните причини за настъпили тежки ПТП, както по света така и у нас. Доказано, увеличаването на средната скорост е пряко свързано, както с вероятността от възникване на катастрофа, така и с тежестта на последствията от нея. Според изследване на Световната здравна организация, всяко увеличение с 1% на средната скорост води до 4% увеличение на риска от катастрофа.

 

 

Всеки километър в скоростта на автомобила има критично значение при удар на пешеходец - 4,5 пъти е по-голяма да загине човек, ако бъде ударен от автомобил движещ се с 65 км/ч, отколкото при същите условия, но със скорост от 50 км/ч.

Скоростта се отразява както на времето за реакция, така и на времето необходимо на превозното средство да спре. Така например, при скорост от 140 км/ч, на технически изправен автомобил са нужни над 150 м спирачен път - разстояние, което се равнява на дължината на едно футболно игрище. При това само ако метеорологичните условия са добри, а реакцията на водача - мигновена.

Приблизително 1,35 милиона души в света умират всяка година в резултат на пътнотранспортните произшествия. Между 20 и 50 милиона души по целия свят страдат от увреждания или трайни наранявания, в резултат от претърпени инциденти на пътя.

ДАБДП призовава всички водачи - оставете си време да спрете, като винаги поддържате безопасна дистанция и се движите със скорост съобразена с метеорологичните условия и правилата за движение! Нека не забравяме, че всички ние сме участници в движението и да бъдем отговорни, концентрирани и толерантни.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.