• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Препоръка на ЕК: От 2025 година профилактични прегледи за рак за 90 процента от населението

Препоръка на ЕК: От 2025 година профилактични прегледи за рак за 90 процента от населението

/КРОСС/ Европейската комисия представи днес нови препоръка за подобряване на скрининга за рак в страните в от ЕС. Целта е разширяване на профилактичните прегледи, така че до 2025 година те да обхванат 90 процента от населението на ЕС, което отговаря на условията за сринингът за рак на гърдата, маточната шийка и на дебелото черво и ректума. Препоръчва се целевият скрининг да обхване и други видове рак, по-специално рака на простатата, белите дробове и стомаха.

За въвеждането на новите препоръки Брюксел е предвидил финансова подкрепа за страните - 38,5 милиона евро в рамките на програма „ЕС в подкрепа на здравето", „Хоризонт Европа" и 60 милиона евро по линия на „Хоризонт Европа". Комисията ще предложи и допълнително финансиране за скрининг за рак в рамките на програмата „ЕС в подкрепа на здравето" за 2023 г. Освен това може да се предостави подпомагане от европейските регионални, кохезионни и социални фондове.

За да се улесни скринингът се препоръчва да се разшири целевата група за скрининг за рак на гърдата, която вече ще включва жени на възраст между 45 и 74 години (засега възрастовата група е от 50 до 69 години). За откриване на рак на маточната шийка се предлага да се извършва изследване за човешки папиломавирус (HPV) при жени на възраст от 30 до 65 години най-малко на всеки 5 години, като се вземе предвид ваксинационният статус във връзка с HPV. Препоръчват се тестове за рак на дебелото черво и ректума при лица на възраст 50-74 години под формата на фекален имунохимичен тест с цел профилиране и разпределение, за да може пациентите евентуално да бъдат насочвани към последваща ендоскопия/колоноскопия.

ЕК препоръчва разширяване на обхвата на организирания скрининг, така че да включва още три вида рак: изследване за рак на белите дробове за настоящите силни пушачи и бившите пушачи на възраст 50-75 години; изследване за рак на простатата при мъжете до 70 години въз основа на специфичен за простатата антигенен тест и магнитно-резонансна томография като последващо изследване; в регионите с висока заболеваемост и смъртност от рак на стомаха - скрининг за Helicobacter pylori и наблюдение на предраковите стомашни лезии.

След като бъде приета от Съвета, препоръката ще замени настоящата препоръка относно скрининг за рак, която е от от 2003 г. Борбата с рака е приоритет в областта на здравеопазването за комисията фон дер Лайен.

През 2020 г. приблизително 2,7 милиона души в Съюза са били диагностицирани с рак. Според оценките всеки втори граждани на ЕС развива рак през живота си, което има дълготрайни последици за качеството на живот. Само половината от всички ракови пациенти оцеляват.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.