• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Фестивалът „Златна роза“ отбелязва 100-годишнината от рождението на актьора Петър Слабаков

Фестивалът „Златна роза“ отбелязва 100-годишнината от рождението на актьора Петър Слабаков

/КРОСС/ Фестивалът на българския игрален филм „Златна роза" отбелязва 100-годишнината от рождението на актьора Петър Слабаков. В негова памет е подредена изложба на открито на входа на Морската градина на Варна. Днес във Фестивалния и конгресен център ще бъде представена книгата „Вечните времена на Петър Слабаков" от Румяна Емануилиду, след което ще бъде показан филмът „Покрив" с участието на актьора. 

Петър Слабаков е завършил средното си образование в девическото училище на Шумен. Участва като доброволец във Втората световна война и е награден с орден „За храброст". След това работи като деловодител, тракторист, помощник в конезавод. Докато е леяр завършва Икономика на промишлеността във Варненския университет. Започва своята актьорска кариера късно и без диплома. Първата си театрална роля изиграва на 29-годишна възраст, а първия си филм снима на 37. След това участва в стотици продукции в България, Германия, Италия, СССР, Чехословакия, Полша и Югославия. Той е актьорът с най-много главни роли в българското игрално кино, съобщава се в изложбата.

На паната могат да се видят неговите превъплъщения във филмите „Звезди в косите, сълзи в очите" на Иван Ничев, „Странен двубой" на Тодор Стоянов, „Призори" на Димитър Петров, „Покрив" на Иван Андонов", „Смърт няма" на Ирина Акташева и Христо Писков, „Шибил" на Захари Жандов, „Тютюн" на Никола Корабов. На снимките той е и със своите партньори от лентите, сред които Пепа Николова, Невена Коканова, Доротея Тончева, Татяна Лолова, Григор Вачков.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.