• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Мира Радева: Ситуацията е капан отвсякъде, най-тежко е за Слави Трифонов

Мира Радева: Ситуацията е капан отвсякъде, най-тежко е за Слави Трифонов

Кой, как и с кого след изборите? С този въпрос и многообразните му разклонения след провелите се в неделя парламентарни избори се обръщаме към социолога Мира Радева.

/КРОСС/ Ето какво сподели тя пред Dir.bg

- Г-жо Радева, вече са ясни с доста голяма точност резултатите от изборите. ГЕРБ е първа политическа сила, партията на Слави Трифонов направи пробив, а БСП се срина до трето място. Как гледате на това?
- Резултатите за мен бяха предвидими. Даже съм малко изненадана, че част от практикуващите социолози, защото аз вече не съм сред тях, не можаха да предвидят резултата на Слави Трифонов. Критиката ми е насочена към тях, защото той не е политически играч от вчера. Най-малко трябваше да стъпят на предходния му опит от 2016 година, когато предизвика референдум за мажоритарния избор. Да се гледа на Трифонов като на някакъв певец и шоумен, е интелектуално недалновидно. В този смисъл ние има какво да научим още като общество. Видяхме едно изключително късогледство сред интелигенцията, защото не може веднага да се лепят етикети. Вече се говори за чалгарска партия, чалга парламент и т.н. Не може така. Нека да си дадем сметка, че този човек - Слави Трифонов, има изключително дълга публична история. Той далеч не е просто чалга. Аз страшно се обидих навремето, когато той пусна песента "Едно Ферари с цвят червен". Даже се бях зарекла да не му стъпя в студиото му, защото това е абсолютно сексистка песен. След това през годините си дадох сметка, че може би действам крайно и емоционално. Започнах да гледам на Слави, игнорирайки първоначалното ми усещане. Той е изключително добър бизнесмен. И на фона на някакви измислени бизнесмени, които се борят за парламента, той е класа. Този човек през всички тези години се оказа като един страхотен организатор. Той направи най-големите концерти у нас и в чужбина. Години наред държи рейтинг на едно от най-популярните предавания. Без организационни умения, това не става. В момента, в който той напусна bTV, показа характер. Колко хора в публичната сфера биха се лишили от подобен трамплин, от едно такова сладко местенце, което му носи гарантират доход, за да се хване с нов бизнес проект?

- ГЕРБ първи, а БСП трети...
- За мен това са логични неща. Корнелия Нинова довършва БСП. БСП трябваше да се разпадне, подобно на това в другите социалистически страни, още след 1989 година. Тогава те бяха конгломерат от различни представители на партии и страхът, че някой ще им вземе главата, ги сплоти, за да оцелеят. Останаха си така, но тенденцията на партията е към спад. БСП се крепи на носталгията на най-възрастните хора. Пътят на партията към младите е отрязан. Слави Трифонов направи това сега, по-рано го направиха в голяма степен националистите. Корнелия Нинова не е добър ръководител, защото тя не е консенсусна фигура. Тя не е за тази работа.

Колкото до ГЕРБ... Те запазиха своята позиция благодарение на това, че хората в средна възраст предпочитат устойчивост, предвидимост и стабилност. Сега обаче се видя, че хората са разделени между това и чисто моралния избор Борисов да ги води още. Моралният облик на Борисов не се приема от хората, а в същото време алтернативата не показва по-морални хора. Българското общество е разделено. Ние не сме на едно мнение, не мислим еднакво, ние сме различни и правим различни избори.

За мен ситуацията в момента е капан отвсякъде.

Капан за ГЕРБ, че трябва да преглътне факта, че не може да направи кабинет, а Борисов трябва да даде назад. А той обича да е напред, да води. В момента ГЕРБ, според мен, няма никакъв шанс за участие в управлението. По време на кампанията видяхме, че Борисов много се хвалеше, а това започна страшно да дразни. Да, той има успехи и в собствените си очи изглежда велик, но все пак трябва да има и мярка. Трябва да има малко смирение, малко християнски подход. Ако той не се дръпне назад, просто ще даде голям шанс да се направи обединение срещу него. В момента се създава фронт "Орел, рак и щука" срещу Борисов. Мотото е: "Всички заедно, но само и само да махнем Борисов." Тази конфигурация е възможна, но какво ще предложи после.

- Протестният вот ли е големият победител?
- Слави Трифонов го "осребри", но и тук има капан. Самата Корнелия Нинова продължава с нейния егоцентризъм. При положение, че цялото Изпълнително бюро на партията си подава оставка, тя остава?

Това е Костов №2.


Защо остава като стълб, какво ще спасява и с кого ще спасява? БСП се разпада! Ако си спомняте, тя предложи обединение по време на предизборната кампания. Без да си направи труда и да вложи предварителни усилия да поговори с всички други политически играчи, тя каза, че предлага обединение около нея.

В такава ситуация всички ще те ритнат.

Аз бих казала, че тя действа абсолютно в разрез с очакванията към нея. От една жена се изисква интуиция, гъвкавост, тактичност, дипломация - нищо такова няма при нея. Не си представям как тя ще приеме позицията, единствено възможната й, да е подкрепяща, а да не е водеща. Слави Трифонов пък е в най-големия капан. Той трябва да избира - или да се откаже от идеята "никога с Бойко", това беше негова основна теза, или пък да се откаже от идеята си за мажоритарни избори и смяна на системата. Всеки негов ход е "грешен", както се казва, а ние, избирателите, сега ще гледаме цирк, но после и ще го плащаме.

- Протестният вот е разпилян сред различни партии и сега въпросът е дали "различните" ще намерят допирни точки?
- Аз не виждам как ще стане това. Идеята на Слави Трифонов за мажоритарния вот я е казвал много отдавна и че иска промяна. Вариант пред Слави е да преглътне отвращението си към Бойко Борисов и да каже, че си стискат ръцете за една година. В тази година да се въведе мажоритарна избирателна система. Как се спрегна сега цялата кохорта политолози, социолози и анализатори, които, пак казвам, нищо не прогнозираха за успеха на Слави Трифонов, а сега, от понеделник слушам, че ако сега сме имали мажоритарен вот, той няма да е в парламента. Това за мен абсолютна измислица.

Това е единият вариант - да се разберат за програмно, експертно или там някакво правителство, което да въведе мажоритарна система. Това е невъзможно без партньор да е ГЕРБ. Другият вариант е да надделее идеята "всички срещу Борисов, а после ще видим". Какво ще прави тогава Слави? Трябва да подаде ръка на Нинова? Самият Слави разбира, че е поставен в изключително тежка ситуация.

В същото време избирателите няма да простят политиците да умуват и да усукват нещата, оставяйки в крайна сметка държавата без управление.

Тежка е ситуация с коронакризата, а след около 6-7 дни се очаква нова вълна. Сега още има еуфория от изборите, но я да питаме лекарите в covid отделенията дали им е станало по-леко. Има да се решават проблеми. Медици вече казват, че трябва да се редят на опашка за ваксини. Тази ситуация пък е много удобна за Бойко Борисов. Ако нещата се проточат, той ще каже: "Оставих ви подредена държава, а ето какво става".

В този момент, каквото и да се случи, Слави Трифонов ще бъде критикуван. Той се дистанцира от сегашната политическа класа, не участва в никакви дебати, защото им каза, че "... за мен не съществувате, а аз искам друга политическа система, в която вие не участвате".

В крайна сметка Слави спечели от това. Щом се повдигне темата за мажоритарния вот, веднага започват да се лепят етикети. А всъщност ние имаме много ясен модел на мажоритарна система и това са кметските.

Сега, пак казвам, Слави или ще трябва да преодолее отвращението си от Борисов и с негова подкрепа да се прокара мажоритарният избор и да има промяна на избирателната система, или трябва да преодолее отвращението към Нинова, за направи фронт срещу Борисов.

Имаме много невротична обстановката. Нови избори през лятото е много лошо, защото това е един изкривен вот. И друго притеснително нещо, което виждам. Как ще се намерят пак 120 хиляди души, за да имаме избирателни комисии? Сега хората плачат. Кой от тях ще иска да работи пак?

- До каква степен това, което виждаме сега, е плод на конфронтацията между президент и премиер през последните години?
- Според мен президентът вече ще трябва да се съсредоточи върху собственото си преизбиране, което към този момент не е ясно. Ако се стигне до служебен кабинет, тогава Радев ще има много по-голяма власт и ще се позиционира по-добре на политическата сцена. Друг е въпросът, че той също не е консенсусна личност. Той е противоречив като личност. Сега, след като свали Бойко Борисов, какво ще видим от него? За кого ще говори? Дали това негово говорене срещу Борисов не е било просто едно "защитно облекло" през тези години, за да има какво да каже и покаже президентът. Това е интересно да се види. Има и другата гледна точка, разбира се.

Демокрацията в една държава минава през такива неща - върхове и спадове. Принципно хората обичат да живеят в устойчивост, стабилност, предвидимост. Това го имахме под една или друга форма по време на управлението на Борисов. Сега хората казаха, че искат нови лица. Да, но докато тези нови лица се наложат, ще има сътресения.

- Можем ли да кажем, че имаме два ясни провала - БСП и ВМРО? Имаше големи обещания от двете партии, които не се покриха?

- Корнелия Нинова си създаде много врагове дори в самата партия. Хората не я припознават като обединител. В същото време ВМРО загуби вота на периферията сред националистически настроените хора. Защото Каракачанов много си повярва след европейските избори. Там те постигнаха успех. Съжалявам наистина Ернестина Шинова, която е прекрасна жена, но да я видя между между тези сексисти и ксенофоби в клипа на ВМРО - някак не ми стои. В кабинета на Борисов Каракачанов го играеше консенсусна фигура, но и той загуби чувството за мярка. Хората му го показаха.

- Кой ще е новият премиер? Виждате ли някой измежду Слави Трифонов, Христо Иванов или Мая Манолова?
- Леле мале. (смее се) Ако трябва да си призная, един Томислав Дончев в момента ми изглежда като най-добрия кандидат.

- Управленска коалиция на база идеологически компромиси, многоцветно правителство с краткосрочни цели, служебен кабинет с нови избори или четвърто развитие може да очакваме?
- Трудно е да се каже кой е най-вероятният сценарий, защото хората гласуват емоционално. Според мен е изключително трудно партиите, които биха могли да направят правителство, да преодолеят емоционалните си наслагвания, защото те самите не се харесват едни други. Най-спокойно в изборната нощ и след това изглеждаха ДПС. Те също имат лек спад.

Но пред Слави Трифонов и неговия екип стои най-тежката задача. Те трябва да имат и вземат решение, а в случая не може да стане така, че и вълкът да е сит, и агнето цяло. Нещо трябва да се жертва. Може би едно правителство, което да има определени ясни цели и с къс хоризонт, е най-доброто в случая. В този смисъл може би Борисов отново дава някакво разумно предложение. Дали ще се случи, ще видим. Сега разговорите с президента ще бъдат интересни и ще видим кой и как ще тропа по масата.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Како,Учиндолския ще лапа патки-нищо ,че взе толкова гласове ! Това е положението !

09.04.2021 06:46:02

Вашингтон Берлински

И тая вечно развеждаща се и незадоволена лелка играе под чужда диктовка да се състави кабинет ГЕРБ/ДПС/ИТН.

08.04.2021 02:14:12

Анонимен

В политиката освен глава трябва да имаш и дупе и сега вярно може да го "заболи гъза". Може вече и да съжалява, така като с телевизионния канал, който последствие го направи платен и загуби аудиторията от пенсионери и бедни българи.

07.04.2021 14:22:53

Анонимен

А тая КАКА направо да се гръмне, с езика си, с политическите си оценки, с нескритата си омраза. Познаваме го Славито още от Куку бенд, знаем как му предоставиха достъп за изяви, на него дължим в огромна степен опростачването и чалгизирането на нацията ни. Е ТИ госпожо виждаш ли особена разлика между онова момче, което пееше "боли ме гъза" , което си направи партиика, получи си кротко субсидийката и се забрави. Толкова ли се опростачихме , да не можем да различим сеното от плявата, да не видим всичките милиардни опустошения на Борисов, та да изберем отново един шоумен. Ами иди той да ти направи някаква хирургическа операция, може да е по успешен, щото скапването ще продължи.

06.04.2021 23:55:36

Анонимен

В момента се провежда МАСИВНА кампания по всички медии. Първо за съсипване на БСП, на второ място настройване на българите срещу Русия със задача да приемем с радост и любов плановете на Байдънова Америка и да се подготвим за пушечно месо. Е няма да сме сами, такъв сценарии се готви и за Украина, че и за други. Дерзайте Господа, Славчо Учиндолският ще е толкова подходящ , колкото беше и пожарникарят. Колко езика владее Славито, каква правна култура има, какво разбира от дипломация. Ма то не му и трябва, най-важно е да слуша началниците, да се крие под атлантическия съюз и да ни говори глипости. А на нас майната ни. Не друг Чърчил не е скрил никога презрението си към нас, и сме го заслужили многократно

06.04.2021 23:47:18

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.