• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8008
  •  GBP / BGN 2.2862
  •  CHF / BGN 1.9796
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Атанас Славов: Решителната стъпка, която правим, е главният прокурор вече да не е всесилен

Атанас Славов: Решителната стъпка, която правим, е главният прокурор вече да не е всесилен

/КРОСС/ Снощи, в предаването „Лице в лице" по БТВ Атанас Славов, каза по повод приетите на второ четене днес промени в Конституцията, че приетите промени на второ четене са по-добри от внесените. „Процесът показа нещо много важно - когато предложиш нещо и се вслушаш в аргументи, можеш да постигнеш резултат."

В отговор на въпрос за промените, според които занапред депутати и министри ще могат да са и български граждани, които имат и друго гражданство, той поясни: "Целта е българските граждани, които живеят от дълго време в чужбина, да могат да участват ефективно в управлението. Отварянето към българските общности, които са трайно извън страната, е изключително важно".

С промените съдът няма да зависи от политическа намеса. Няма да може да се каже, че политиците се разпореждат в съда. С тези реформи постигаме този европейски стандарт, но по-важното е, че постигаме целта за независимост на правосъдието, заяви правосъдният миистър.

По думите му с конституционните промени се записват много ясни критерии за това кандидатите за новия Висшия съдебен съвет да са политически независими и неутрални.

Логиката е това да са хора, които са се доказали в академичните среди. Има механизми, по които да се направи една селекция, така че парламентът да избира между добри кандидатури, които отговарят на критериите за професионализъм и независимост. Целта не е да се изберат някакви послушковци. Целта е да се изберат професионалисти, а не политически зависими и обвързани лица, подчерта Атанас Славов.

По думите му пленумът на Висшия съдебен съвет трябва да бъде закрит. Този орган решава имотни въпроси от рода на това да се премести една пишеща машина от един съд в друг. И това го решават 25 човека. Няма смисъл от това разхищение, посочи министърът.

Решителната стъпка, която правим, е главният прокурор вече да не е всесилен. Той ще представлява прокуратурата пред другите държавни органи, обществото, но ще ръководи само Върховната прокуратура, а не както досега - всички прокурори в страната да са му подчинени. Оттук нататък прокурорите ще имат много по-голяма свобода, няма да има тази намеса на главния прокурор в решаването на делата. Важно е и че всички дела ще подлежат на съдебен контрол върху методическите указания, на които има право главния прокурор, каза още Атанас Славов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Точно така. Главният прокурор да не е всесилен. Да са всесилни олигарсите и крадците на народната пара.

20.12.2023 22:18:41

Асен

Ще прекроят съдебната система както е угодно на Прокопиев!

20.12.2023 09:55:34

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.