• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

„Дни на ромската култура“ за четвърти път в Сливен

„Дни на ромската култура“ за четвърти път в Сливен

/КРОСС/ За четвърти път в Сливен ще се проведе фестивалът „Дни на ромската култура" на 27-28 август 2020 г., организиран от сдружение „Ромска академия за култура и образование" в партньорство с Община Сливен.
В рамките на два дни е предвидена разнообразна програма от събития, която ще покаже самобитната ромска култура и идентичност.
На 28 август в крепост „Туида" е концертът „Посланици на доброто" с участието на ансамбъл „Романи чълхъя" (Ромски звезди) с диригент Кольо Бондев, сливенската певица с огромна популярност Бони, духов оркестър „Карандила" и младата формация „Ромджаз" с ръководител Николай Кирилов.
В изложбата „Ромско изкуство и занаяти" в ДТ „Стефан Киров", която ще се открие на 27 август ще покаже творби и на пловдивския творец със сливенски корен Александър Захариев - автор на плакати, посветени на Световния ден на ромите 8 април и на илюстрациите на „Ромски приказки - Романи масаля", както и на Дора Куршумова, която ще участва с картини на фолклорна тематика „Вретенарки".
Експозицията включва произведения на художници и занаятчии не само от Сливен, но и от цялата страна. След творците са възпитаникът на Художествената гимназия в София Бадуля - Радослав Димитров, който има 10 самостоятелни изложби, Георги Стефанов от Лом - завършил Националната гимназия по приложно изкуство в Троян и художникът Светослав Борисов, отскоро учител в Пловдив. Найден Михалев е най-младият сливенски художник, продължител на традицията на Обединен ромски съюз и на вуйчо си Петър Пенев.
Редом с ромските художници, картини представят и сливенската художничка Нели Маринова - участвала в индийски телевизионен формат, Диана Софрониева, която има 9 самостоятелни изложби, участия в изложби на СБХ у нас и в чужбина и от дълги години работи с ромски деца.
Събитието се организира по проект „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи в Община Сливен" с бенефициент Община Сливен, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж" и от Европейските структурни и инвестиционни фондове.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.