• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8008
  •  GBP / BGN 2.2862
  •  CHF / BGN 1.9796
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Огън вместо небе - учен разказа как и кога слънцето ще изгасне

Огън вместо небе - учен разказа как и кога слънцето ще изгасне

/КРОСС/ Студ, глад и изчезване на човечеството - такива картини рисуват много писатели в апокалиптични истории, свързани с естественото изчезване на Слънцето. Наистина ли всичко е толкова лошо, има ли надежда или всичко е много по-лошо?

Как работи Слънцето?

Слънцето грее от около 4,6 милиарда години. Водородът служи като "дърва" за този огън, който е благословен за вас и мен, каза ръководителят на образователно-научния клъстер "Институт за високи технологии" на IKBFU. И. Кант, доктор на физико-математическите науки, професор Артем Юров, пише РИА Новости.

"Слънцето има огромна маса, която създава сила, която се стреми да компресира, свие нашата звезда. И това може да се случи много бързо, ако не беше едно нещо. А именно пламтяща водородна пещ в центъра на Слънцето", обясни ученият .

Според него температурата в тази "печка" достига 15 милиона ℃, а вече при 10 милиона законите на физиката задействат могъщата сила на термоядрена реакция.

"Ядрата на водородните атоми се сливат едно с друго и се превръщат в хелиеви ядра. Интересно е да се отбележи, че ако добавите масите на две водородни ядра, се оказва, че тяхната обща маса е по-голяма от масата на полученото хелиево ядро, ", обясни Юров.

Именно тази "изчезнала" маса се използва за освобождаване на огромна енергия, уточни експертът. Разбира се, освен хелий, възникват и други ядра - вътре в Слънцето протича доста сложна ядрена химия - но водородът и хелият са напълно достатъчни за пример.

Кога ще започне "краят на света"?

„Мирната картина на баланса на две сили - гравитацията, стремяща се да се компресира, и натиска на термоядрена пещ, стремяща се да се „разпространи", ще продължи около 5 милиарда години, но след това грандиозна, немислимо грандиозна и смъртоносна за хората ( ако все още ги има) ще започнат процеси", каза Юров.

Въображението на писателите на научна фантастика често рисува света на далечното бъдеще, когато Слънцето просто изгасва или е на път да изгасне. И при тези условия се разиграват удивителни, дори не фантастични, а по-скоро фантастични истории, обясни той.

"Реалността ще бъде много по-страшна и по-зрелищна! След 5 милиарда години почти целият водород в ядрото на Слънцето ще бъде заменен от новообразуван хелий, защото той е по-плътен и измества водорода. Водородът в звездата обаче остава пълен. Но не в центъра. А в районите наоколо, където температурата е по-ниска", казва ученият.

Според него това ще доведе до факта, че топлината и най-важното - натискът, идващ от центъра, ще започне да отслабва. Но това изобщо не означава, че предположенията на сценаристите за плавното избледняване на звездата ще се сбъднат.

Гигантско червено слънце в цялото небе

"Спадането на налягането, избухващо отвътре, ще доведе до факта, че компресивната гравитация най-накрая ще започне да поема и Слънцето ще започне да се свива. И след известно време, поради това компресиране, температурата на звездата ще се повиши рязко", обясни Юров.

В резултат на това, когато температурата в тънката водородна обвивка, прилепнала към хелиевото ядро, достигне 10 милиона градуса, термоядрената машина ще започне отново да превръща водорода в хелий, когато се отделя топлина.

"Старият огън ще пламне отново. Но сега всичко това ще изгори не в ядрото, а в тънък слой водород около хелий. В резултат на това ще настъпи не само изключително интензивна реакция, но и рязко повишаване на налягането , което ще доведе до слънчево подуване", казва професорът.

Според него планетите, които са най-близо до Слънцето, ще бъдат атакувани: Меркурий определено ще умре вътре в подут гигант, Венера, според изчисленията, ще бъде на ръба.

„Вероятно Слънцето няма да достигне Земята, но това няма да й помогне: всички океани ще се изпарят, атмосферата ще се изпари. Всичко ще бъде изпълнено с лава... Средната температура на планетата ще бъде няколко хиляди градуса. огнен ад, с очарователно червено Слънце по цялото небе ... Така че климатичните условия на Земята през този период ще изключват живот", продължи ученият.

Има ли шанс човечеството?

Теоретично стартирането на термоядрена реакция на хелий в ядрото на Слънцето може теоретично да успокои бушуващата звезда. Но това изисква десетократно повишаване на температурата - до 100 милиона ℃, каза Юров.

„Тази температура в крайна сметка ще бъде достигната вътре в червеното подуто Слънце: по време на изгарянето на водорода, по-плътен хелий ще тече към центъра. Това ще доведе до нарастваща компресия на ядрото, което ще се нагрява все повече и повече, докато „Той спечели Няма да покаже 100 милиона градуса и ще има светкавица, която ще бележи пускането на машина за синтез на хелий, след което Слънцето ще се свие и ще стане по-спокойно", каза той.

Това "спокойно" горене ще продължи не повече от 10 милиарда години, а поради значително повишаване на температурата, много по-бързо - около 100 милиона години. През това време, според Юров, хелият ще измести нови и по-тежки ядра на въглерода и кислорода, чието "запалване" ще изисква 600 милиона градуса. Но няма да има нови цикли - масата на Слънцето е твърде малка, за да продължи този процес.

"Следователно свиването ще продължи и в резултат на това Слънцето ще се превърне в бяло джудже - бяла, невероятно плътна звезда с размерите на Земята. И едва след това ще започне процесът на охлаждане и избледняване. За известно време, светилото ще изглежда като нашата Луна, а след това безкрайна нощ", обобщи професорът.

Според него единственият шанс за човешката цивилизация е в изследването на космическото пространство и далечни планети. В същото време можете да започнете от Марс, тъй като подутото червено Слънце няма да достигне тази планета и освен това може дори да създаде съвсем нормални и топли условия там за няколко милиарда години.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.