• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Сондата на ESA за пръв път прелетя покрай Слънцето

Сондата на ESA за пръв път прелетя покрай Слънцето

/КРОСС/ Сондата на Европейската космическа агенция (ESA) за изследване на Слънцето SolO (Solar Orbiter) направи първото си близко преминаване покрай звездата в понеделник на разстояние от малко над 77 млн. км.

SolO беше изстрелян през февруари и трябва да даде повече информация какво предизвиква динамичното поведение на Слънцето.

Близкото преминаване, известно като перихелий, постави сондата между орбитите на Венера и Меркурий. В следващите години SolO ще се приближи още повече, достигайки до 43 милиона км от Слънцето.

До момента само пет други мисии са навлизали по-дълбоко във вътрешната Слънчева система: Mariner 10, Helios 1 & 2, Messenger и Parker Solar Probe.

През следващата година инженерите на ESA ще проверяват и въвеждат в експлоатация 10-те научни инструмента на борда на кораба, като магнитометърът (MAG) е вече в действие.

MAG изследва магнитните полета в слънчевия вятър - потокът от заредени частици, изпускани от Слънцето. Инструментът улавя и смущенията, предизвикани от големи експлозии на звездата, наречени изхвърляне на коронална маса - в допълнение към ежедневните вълни и турбуленции, които изменят структурата на вятъра.

Инструментът е включен по-рано, за да може да проследи магнитните полета, генерирани от електрониката в останалата част на кораба. Макар тези сигнали да са незначителни, те могат да имат ефект върху прецизността на измерванията на Слънцето.

Това също даде шанс на ESA и на екипът от Imperial College в Лондон, който отговавя за MAG, да направят съвместни проучвания с две други сонди. Първото бе с друга мисия на ESA - BepiColombo. Този кораб прелетя близо до Земята през април на път за Меркурий. Поради това двете мисии успяха заедно да изследват слънчевия вятър в относително непосредствена близост една до друга.

Същото беше и с американската сонда Parker - но при много по-голямо разстояние. Тази мисия на САЩ е в процес на извършване на няколко много близки прелитания покрай Слънцето - на 7 юни мина само на 19 милиона км от звездата.

Следващото голямо събитие за SolO е прелитане край Венера, което е нужно за да се постигне правилна траектория на път към Слънцето. Това ще се случи в края на декември, като сондата ще премине на около 500 000 км над повърхността на планетата.

Пълната научна фаза на мисията трябва да започне през 2021 г., когато всички 10 инструмента на SolO ще започнат редовни наблюдения.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.