• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Любопитни факти за слънцето

Любопитни факти за слънцето

/КРОСС/ От какво е направено Слънцето? Слънцето е звезда, съставена от горещи газове, които съдържат елементи, включително водород, хелий, калций, натрий, магнезий и желязо. Температурата му е толкова висока, че свети в бяло.Освен това е много голям: ако Слънцето беше с размерите на баскетболна топка, Земята щеше да е с размерите само на глава на карфица.

Колко горещо е слънцето? Екстремно ултравиолетово изображение на слънцето с много вълни на пълен диск, направено от Обсерваторията за слънчева динамика (SDO) на 30 март 2010 г. Фалшиви цветове проследяват различни температури на газа. Червените са сравнително студени (~60 000 K); сините и зелените са по-горещи (> 1 000 000 Слънцето е изключително горещо. Повърхността на Слънцето (или неговият външен видим слой, наречен фотосфера) е около 10 000 градуса по Фаренхайт (5537 градуса по Целзий) - около 50 пъти температурата, необходима за кипене на вода. Ядрото на Слънцето достига 27 милиона градуса по Фаренхайт (15 милиона градуса по Целзий). Толкова е интензивно, че там протичат ядрени реакции.

Какво би станало със Земята, ако Слънцето не съществуваше? Без Слънцето животът на Земята не би съществувал. Планетата би била в най-добрия случай замръзнала тъмна топка. Слънцето осигурява светлина, топлина и енергия, което раздвижва атмосферата, създавайки ветрове и дъжд. С него растенията растат, животните и хората се хранят. Топлинната мощност на Слънцето се променя с времето, което се отразява на ежедневието ни, климата и сателитните ни комуникации. Слънцето: кога и как ще загине нашата звезда?

Какво се случва по време на слънчево затъмнение? От време на време Луната минава точно пред Слънцето, докато прави своя път около Земята. Той временно блокира Слънцето, хвърляйки сянка върху част от Земята, която преживява ден. Когато настъпи това пълно слънчево затъмнение - слънчево затъмнение - засегнатата част от Земята става тъмна, докато Луната не премине. Околните райони преживяват частично затъмнение, когато само част от Слънцето е временно покрита от Луната.

Къде на Земята Слънцето грее най-много? В Съединените щати Юма, Аризона има средно 90 процента слънчеви дни годишно или повече от 4000 слънчеви часа годишно. Санкт Петербург, Флорида, е втори; този град е имал 768 последователни слънчеви дни от 9 февруари 1967 г. до 17 март 1969 г. Извън САЩ източният край на пустинята Сахара е най-слънчевият: Слънцето грее там през 97 процента от времето.

Има ли място на Земята, където Слънцето не изгрява? В арктическия и антарктическия кръг има поне един ден в годината, когато слънцето не изгрява и един ден, когато слънцето не залязва. Това се дължи на близостта им до полюсите на Земята. Слънцето не залязва на лятното слънцестоене (21 юни на север и 21 декември на юг) и не изгрява на зимното слънцестоене (21 декември на север и 21 юни на юг). Поради тази причина Арктика и Антарктика се наричат ​​„земите на среднощното слънце" през лятото и „земите на обедния мрак" през зимата.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.