• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Христо Грозев: Американските и европейските специални служби не ми препоръчват да се завърна в България, защото ще съм в риск

Христо Грозев: Американските и европейските специални служби не ми препоръчват да се завърна в България, защото ще съм в риск

/КРОСС/ През последните дни в Австрия набира скорост шпионски скандал в полза на Русия, в който беше замесено името на българския разследващ журналист Христо Грозев. Неговият лаптоп беше откраднат от агенти на руските служби.

В края на март беше арестуван бивш офицер от австрийското контраразузнаване. Той е предавал на руското разузнаване австрийски секретни данни, включително от мобилните телефони на високопоставени политици. В специално интервю пред Николай Кръстев, Христо Грозев съобщи подробности за маршрута, по който е бил изнесен откраднатият му лаптоп от Виена и как е стигнал до Москва.

Грозев коментира пред БНТ, че американските и европейските специални служби не му препоръчват да се завърне в България, защото ще е в риск.

Стана ясно, че тази слободия на шпионаж, всъщност засегнала и австрийските интереси. Оказа се, че клетка от бивши офицери, които, когато са го правили са били активни офицери на тяхната вътрешна служба за сигурност и са работили години наред за руското разузнаване, предавали са данни, търсили са информация за важни за руските спецслужби опозиционери, журналисти като мен. Но още по-страшно за австрийците е, че всъщност са шпионирали против собствената си държава са предали три телефонни апарата, откраднати от австрийски министри през 2017 година. Също така, са откраднали един от най-засекретените компютри, използващ една специална система за шифроване "Сина" отново на руските служби. Това предизвика търсене на вина в себе си, каза Христо Грозев.

На въпрос страхува ли се да се завърне в България дори и на работно посещение, журналистът коментира, че за съжаление трябва да каже „да". Такъв е и съветът на правоохранителните органи, както в САЩ, така и в ЕС, че рискът там е от най-висока категория. За съжаление, виждаме , че част от групата, която е работила по следенето ми, включително и по време на посещенията ми в България, са били български граждани, които виждаме, че са се поставили в услуга на руските специални служби. Така, че за съжаление, България за сега е ограничена територия за мен, което ми е много тъжно".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ако питаш българите кой е христо Грозев 98% няма да могат да ти кажат. Не знам защо се има за толкова важен. Руснаците вече са взели информацията, която им трябва , той вече не им е нужен. Не виждам какво е тръгнал да се кахъри толкова .

15.04.2024 18:15:13

Анонимен

Дейба идиота. Това си е чиста самореклама. Умрели са руснаците за фанатазиите на един душевно болен, записани ( или незаписани ) на лаптопа му. Ако го видя, разибра се с удоволствие бих му забил един, но не смея да се надявам на такова щастие. Предполагам, че не съм единствен, ама чак пък опасност за живота. В България е опасно за живота ако си пенсионер с минимална пенсия, останалото си е наред. Имаме си корупция официална и неофициална, имаме си сглобка, макар да си нямаме ротация, ама пък за сметка на това си имаме евроатлантическо мнозинство, довело ни до парламентарна криза иси имаме пишман юристи, който вероятно ще ни докарати конституционна криза. С една дума пълно е с идиоти. Един повече, един по-малко едва ли е от значение. Не ги слушай спецслужбите, ела си о образец за обективна журналистика, символ на храбростта и еталон за морално съвършенство.

15.04.2024 16:57:29

Анонимен

Прав е човека, България е разграден двор за руските талибани..

15.04.2024 15:03:56

Драганчо

Страхливец !

15.04.2024 13:08:24

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.