• 24 Окт 2024 |
  •  USD / BGN 1.8165
  •  GBP / BGN 2.3522
  •  CHF / BGN 2.0940
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

ФСБ докладва за предотвратяване на терористичен атентат срещу руския самолетоносач "Адмирал Кузнецов"

ФСБ докладва за предотвратяване на терористичен атентат срещу руския самолетоносач "Адмирал Кузнецов"

/КРОСС/ Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) твърди, че е предотвратила "терористичен атентат" срещу крайцера "Адмирал Кузнецов" и подготовката на атентати срещу трима служители на Министерството на отбраната, съобщава Би Би Си.

В съобщението на ФСБ се твърди, че украинските специални служби са подготвяли терористични атаки срещу тежкия авионосен крайцер "Адмирал Кузнецов" в Мурманск, както и опити за убийство на трима високопоставени военни от руското министерство на отбраната в Москва.

По делото за подготовка на покушения срещу военнослужещи е задържан руски гражданин, роден през 1994 г., който, според ФСБ, по указание на украинското военно разузнаване чрез куриерски служби "организирал доставката на три експлозива с голяма мощност устройства, маскирани в подаръчни опаковки, до адресите на местоживеене в Москва на началниците на звена на руското военно ведомство".

Припомняме, че във вторник ФСБ публикува видео с руски военен пилот, който разказва, че е е бил дори и заплашван, а и подкупван, за да подпали руски самолет.

В прессъобщението на ФСБ също така се посочва, че "специалните служби на страните от НАТО" са участвали в подготовката и провеждането на "операция по отвличане на стратегически бомбардировач Ту-22М3 на руските въздушно-космически сили в чужбина", въоръжен с ядрено оръжие.

Според прессъобщение на разузнавателната служба украинското разузнаване е искало да вербува пилота "за пари и предоставяне на италианско гражданство".

Действително украинските служби имат вече една такава проведена операция, когато успяват да убедят пилота Максим Кузмин да отвлече поверения му хеликоптер Ми-8 през август 2023 г. Според Главното разузнавателно управление на Украйна (ГУР), руският вертолет е превозвал части за руски изтребители - Су-27, Су-30 СМ.

Случката тогава бе посрещната с пълно мълчание от руските служби за сигурност и руските военни. През февруари 2024 г. обаче същият пилот Максим Кузмин бе открит мъртъв в Испания, като почеркът на убийството му води към операция на руските тайни служби. Няма официална информация обаче за резултатите от разследването.

През декември 2019 г. най-малко един военнослужещ беше убит, а 12 души бяха ранени при пожар на борда на руския самолетоносач. Предходната година той претърпя щети по време на ремонтни дейности, когато плаващият док, който го държеше, потъна и кран се разби върху палубата му.

Самолетоносачът стана известен във Великобритания през 2017 г., когато тогавашният министър на отбраната Майкъл Фалън го нарече "корабът на срама", докато преминаваше през водите близо до английския бряг, бълвайки черен дим.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Краят на Усрайна вече се вижда. Ако НАТО се намеси, това ще е краят и на НАТО. Слава на Русия. Бритите винаги са имали странно чувство за хумор. Вероятно в резултат на многолетния инцест, мозъците им са увредени. Все голям го вадят, а той се оказва хем малък, хем мек. Важното е кой ще се смее последен, а като гледам как се разиват нещата, това ще е Путин.

10.07.2024 15:50:16

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.