• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Радев: Докато управлява служебното правителство, България няма да предостави на Украйна изтребители и танкове

Радев: Докато управлява служебното правителство, България няма да предостави на Украйна изтребители и танкове

/КРОСС/ "Докато управлява служебното правителство, България няма да предостави на Украйна своите изтребители, нито зенитно-ракетни комплекси, нито танкове и бронетранспортьори". Това заяви президентът Румен Радев, който участва в конференция „Антикорупция и национална сигурност".

По думите му редно е българските граждани да знаят позицията на партиите, които очакваме след изборите да решават от името на България дали ще бъдат част от усилията за възстановяване на мира или за удължаване на войната.

"България не подкрепя и не е част от общата поръчка за доставка на снаряди за Украйна. Страната ни ще подкрепи европейските дипломатически усилия за възстановяване на мира", уточни той.

"Войната показа, че рисковете пред демократичното управление и националната сигурност са свързани", подчерта държавният глава.

Нужни са спешни реформи срещу корупцията по високите етажи на властта, изтъкна още държавният глава: "Корупцията, освен че подкопава, тя е и заплаха за нашите граждани. Само заедно може ефективно да се борим с нея".

Президентът отбеляза, че политическа криза все още не е намерила трайно решение.

Той изтъкна още, че финансите на държавата са стабилни и няма да коментира предизборни спекулации.

"Финансовото министерство държи стабилни държавните финанси. Искам да го поздравя за това, че осигури рекордна събираемост и гарантира ежегодно нарастване на пенсии и изплати.

Категорични спекулации са, че ще има орязване на заплати и пенсии, категорични спекулации са, че ще има промяна в курса на лева към еврото и ще се стигне до някакви нови заеми от МВФ.

Но това е едно предупреждение, че ако се продължава с популистката политика, наложена от няколкото предишни парламента, можем евентуално да стигнем и до някой от тези лоши сценарии. Ние в момента сме далече от тях, но зависи от отговорността на нашите народни представители това да не се случи.

Вие представяте ли си, ако служебното правителство в последното Народно събрание се беше поддало на този популистки натиск от парламентарната трибуна и беше внесло бюджет, за който се канеха моментално да нараснат разходите с 10 млрд.

Ако тогава служебното правителство се беше поддало, вече щяхме да говорим за този сценарий. Очаквам в бюджета, който ще бъде представен и внесен в Народното събрание, да има отговорно отношение към покупателната способност на гражданите, към развитието на икономиката, но в същото време да не се стига до дългова спирала", каза Радев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Г-н Радев, поздравления за позицията! Браво!

22.03.2023 08:58:42

Анонимен

Жалка мижитурка е чорапа, резидент на азиатския агресор. Явно Решетников го държи на къса каишка, тъжна история, срам за България.

22.03.2023 07:24:45

Конус 130

Браво г-н Президент!

21.03.2023 23:43:58

България е на шесто място в света по помощ за Укра

Президента пак се измъква като пръдня у гащи. Обикновено, като каже категорично нещо такова у нас, на другия ден подписва документ с точно обратното значение в чужбина. Кажи за жива сила, ще пращате ли или не, байно?

21.03.2023 19:36:13

Анонимен

Тази позиция на Президента е в интерес на народа на България и на суверенитета на държавата.

21.03.2023 19:10:57

Анонимен

Водеща добра новина от България, следва да стои в началото на деня!

21.03.2023 12:54:54

Анонимен

Така се прави!

21.03.2023 12:12:49

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.