• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Срив при глобалните продажби на смартфони заради пандемията

Срив при глобалните продажби на смартфони заради пандемията

/КРОСС/ Глобалните продажби на смартфони отбелязаха рекорден исторически спад през първото тримесечие на настоящата година, когато пандемията от коронавирус удари сериозно потребителските разходи, съобщава изследователската и консултантска фирма в областта на ИТ технологиите Gartner Inc., цитирана от агенция Франс прес.

Проучването на Gartner установи спад с 20,5% при продажбите на смартфони през първите три месеца на 2020 година спрямо година по-рано.

Сривът се случи на фона на повишена икономическа несигурност и въведените през март от редица държави по света строги карантинни мерки за ограничаване разпространението на коронавируса, отбеляза компанията. Друг негативен фактор беше спирането на фабрики, много от които в Китай, произвеждащи компоненти за повечето от големите световни производители на смартфони.

Данните показват, че компанията "Самсунг" (Samsung) е запазила водещата си позиция в света с пазарен дял от 18,5%, въпреки че продажбите на смартфони на южнокорейския производител отбелязаха спад през първото тримесечие с над 22 на сто.

На второ място остава "Хуавей" (Huawei) с пазарен дял от 14,2%, след като китайският технологичен гигант отбеляза спад с 27% при продажбите на мобилни телефони на фона и на налаганите от САЩ санкции.

Трети остава американският технологичен гигант "Епъл" (Apple), въпреки че продажбите на iPhone-и се сви през първото тримесечие с едва 8%, като неговият световен пазарен дял е от 13,7 на сто.

"Епъл" имаше силен старт на годината благодарение на новата си продуктова линия, която доведе до силен импулс при продажбите в световен мащаб", отбеляза Анет Цимерман, вицепрезидент по научните изследвания в компанията за пазарни изследвания Gartner.

"Възможността на "Епъл" да обслужва клиенти чрез своите онлайн магазини и способността да си върне производството почти до нормални нива в края на март помогна за възстановяването на някои от по-ранните положителни темпове", добави тя.

Според Gartner глобалните продажби на смартфони през първото тримесечие на годината възлизат на 299 милиона бройки в сравнение с 375 милиона година по-рано.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.