• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

От ключово значение за България остава поддържането на добросъседски отношения със Северна Македония

От ключово значение за България остава поддържането на добросъседски отношения със Северна Македония

/КРОСС/ България е последователна в позицията си за интеграцията на страните от Западните Балкани в ЕС при спазване на критерия за оценка на индивидуалните постижения на всяка страна-кандидат. София е готова за открит и честен диалог със Скопие. Служебното правителство провежда политика на пълна приемственост и не може да се очаква промяна в българската национална позиция относно Република Северна Македония. Стриктното изпълнение на Договора за приятелство и добросъседство от 2017-а и получаване на гаранции за това са двата основни критерия, на които държи София.

Това обяви служебният външен министър Светлан Стоев след среща с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи и португалския външен министър Аугущо Сантош Силва. Двамата са в София, за да предложат варианти за отблокиране на преговорите на Република Северна Македония с ЕС. София отказа да подкрепи преговорната рамка на Скопие през ноември 2020-а заради системно неизпълнение на Договора от 2017-а, език на омразата, липса на прогрес в работата на историческата комисия, преследване на граждани на РСМ с българско самосъзнание.

Без да уточняват какви са предложенията, според изтекъл в медии проект на документ, Португалското председателство предлага гаранциите, които България търси, да бъдат прехвърлени в рамките на Процеса за стабилизиране и асоцииране, където обаче страната ни няма право да налага вето.

Еврокомисарят по разширяването заяви, че в консултациите за интеграцията на страните от Западните Балкани България е водеща, ключова страна-членка. Силва подчерта, че решаващи за решението дали да бъде даден зелена светлина за Тирана и Скопие са политическите консултации със София.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Стоев, размърдай си задника...

Интересно какво смята да предприеме новият министър на МВнР Стоев по отношение на назначенията за генерални консули на ГЕРБ на такива отрепки като Пацо Терасата във Валенсия, Драго Наркомана- подсъдимия от Мюнхен, Георги Миленов в Палестина, Писанчевия в Солун и прочее бандити?

22.05.2021 00:29:22

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.