• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Как да използваме шуслерови соли за нашето здраве

Как да използваме шуслерови соли за нашето здраве

/КРОСС/ Как да използваме шуслерови соли за нашето здраве - според немският лекар Вилхелм Хайнрих Шуслер (W.H. Schuessler) нашето тяло е изградено от вода, органични съединения (по-голямата част от нашето физическо тяло) и неорганични вещества или минерали. Това са неорганичните минерални елементи, които са необходими за активиране на други вещества, които заменят непрекъснато разлагащите се клетки на тялото.

Малки количества от тези неорганични активни минерали се пренасят до всички части на тялото в кръвта. Ако в кръвта липсват необходимите количества от тези минерали, процесът на възстановяване на клетките се нарушава и здравето ни може да се влоши. Този принцип на науката беше наречен биохимия - химията на живите тъкани.

През 1821 г. д-р Шуслер изучава функцията на основните неорганични микроелементи на тялото и открива, че има 12 минерални съединения, необходими за оптимално здраве. Той нарекъл тези съединения биохимични клетъчни соли, които остават популярни в алтернативната медицина като шуслерови соли. Д-р Шуслер установил, че тези соли имат каталитичен ефект върху биохимията на тялото.

Д-р Шуслер развива пет принципа за лечение - как да използваме шуслерови соли

Заболяването не възниква, ако клетъчният метаболизъм е нормален.
Клетъчният метаболизъм от своя страна е нормален, ако клетъчното хранене е адекватно.
Хранителните вещества са от органичен или неорганичен характер, когато става въпрос за тялото.

Способността на телесните клетки да асимилират и отделят и по-нататък да използват хранителния материал е нарушена, ако има дефицит на неорганичния минерал (тъканна сол) съставна част на клетъчните тъкани.

Адекватното клетъчно хранене може да бъде възстановено и клетъчният метаболизъм нормализиран чрез доставяне на необходимите тъканни соли на организма във фино разделена усвояема форма.

Той също така описвал вида на симптомите, които могат да се проявят, когато има дефицит на всяка тъканна сол, и успял да определи коя тъканна сол да предпише. Чрез възстановяване на биохимичния баланс, често срещаните оплаквания като настинка и грип, стомашно-чревни проблеми, кожни заболявания, бавно заздравяващи рани, инфекции на очите и ушите, могат да се справят ефективно и безопасно.

Тези дванадесет биохимични лекарства се приготвят хомеопатично чрез титруване или разреждане - една част чиста минерална сол се добавя към девет части лактоза (захарта, присъстваща в млякото). След това една част от тази смес се добавя към девет части лактоза и става това, което наричаме 2X потентност. Разтворът се разрежда допълнително, така че да стане 6X и това е веществото, което лесно се абсорбира директно в кръвния поток през лигавицата на устата ни. Тъканните соли са лесно достъпни под формата на „таблетки" за разтваряне в устата. Това гарантира, че лекарството може бързо да възстанови баланса на биохимията на тялото.

Шуслеровите соли са „жизненоважни клетъчни храни" и могат да се приемат по всяко време:
Шуслеровите соли са нетоксични и не предизвикват пристрастяване;
Те са напълно безопасни, не предизвикват странични ефекти;
Могат да се използват от кърмачета и бременни жени;
Те могат безопасно да се използват заедно с предписани лекарства;Дванадесетте най-разпространени минерални тъканни соли също се намират в човешкото тяло и следователно са от решаващо значение за поддържането на добро здраве. Тъканните соли имат за цел да лекуват заболявания чрез коригиране на дисбаланси или дефицити в клетъчното хранене на тялото.

Тъканните соли са част от хомеопатията. Те се разтварят върху или под езика, ускорявайки абсорбцията в кръвния поток. Хомеопатичното лечение има за цел да насърчи тялото ви да събере собствените си защитни сили, за да се пребори с основната причина за проблема.

Кои са тези 12 шуслерови соли - номера и за какво се ползват

1. Calc fluor (калциум флуоратум) - против стареене на кожата

Калциевият флуорид е особено богат в костите и зъбите, стените на кръвоносните съдове, мускулите и съединителната тъкан. Тази тъканна сол укрепва слабите и крехки кости и лошия емайл на зъбите. Calc fluor също така се използва широко за възстановяване на еластичността на тъканите, когато е отпусната или прекалено твърда.

Препоръчва се при пукнатини по кожата и когато кожата стане дебела и твърда. Може да помогне при болки при херния и разтегнати или втвърдени сухожилия. Calc fluor може да помогне при хемороиди и разширени вени. Влажното време може да влоши симптомите, докато топлината и масажът могат да подобрят симптомите.

2. Calc phos (калциум фосфорикум) - за здрави кости и зъби - как да използваме шуслерови соли

Calc phos е важен за скелетната система, зъбите и съединителната тъкан. Като минерално съединение, калциевият фосфат съставлява над половината от костната ви структура. Като тъканна сол е естествено полезна при заздравяване на фрактури, при състояния, свързани с храносмилателния тракт и при студ и изтръпване от лошо кръвообращение.

Calc phos често е полезен при анемия, както и при лош растеж и развитие при децата. Може да насърчи развитието на зъбите и да помогне при проблеми със зъбите. Може да се използва и за ускоряване на възстановяването от някакво заболяване.

3. Ferr phos (ферум фосфорикум) - за силен имунитет - как да използваме шуслерови соли

Помислете за тази тъканна сол в началото на всяко възпаление. Ferr phos може да облекчи треската, особено когато кожата е гореща и суха и бузите са зачервени. Обикновено ще има жажда.

Ферум фосфорикум е подходящ при болезнени болки в гърлото, ларингит, болки в ушите и подобни възпалителни състояния в началните етапи. Също така е полезно непосредствено след нараняване, за да помогне за спиране на притока на кръв, ако има кървене, или за намаляване на подуване, топлина, зачервяване и болка. При навяхвания или разтягания болките се влошават при движение; повдигнете крайника и наложете студен компрес. Ferr phos е доставчик на кислород за клетките, така че е полезен при анемични състояния, особено когато се появяват в резултат на тежко кървене.

4. Kali mur (калиум хлоратум) - при прогресиращи остри възпаления

Kali mur трябва да се разглежда при слаби и бавни състояния. Той действа като пречиствател на кръвта, когато инфекциите отделят гъста, бяла или сива субстанция. Полезен е при кожни обриви, а също и при инфекции след начален стадий на възпаление. При наранявания, при които се появява подуване, използвайте Kali mur по време на началната фаза на подуване.

Kali mur е полезен при инфекции като тонзилит, главоболие и болки в ушите, когато подуването е изразено. При инфекциозен бронхит храчката е гъста и може да причини хрипове. Лошото храносмилане, когато се развива след ядене на богата или мазна храна, също се възползва от Kali mur.

5. Kali phos (калиум фосфорикум) - при умствено, емоционално и психическо изтощение

Тази тъканна сол е особено подходяща за състояния, свързани с нервите. Полезна е при тревожност и нервност, при раздразнителност или при лоша памет, обикновено придружена от умора. Kali phos ще облекчи безсънието, астмата, главоболието и лошото храносмилане, ако са предизвикани от временен пристъп на нервно напрежение.

Тази тъканна сол е полезна и за лечение на физически състояния, свързани с нервите, включително херпес зостер и кожни заболявания, при които има сърбеж и усещане за мравучкане. Нервните болки или спазми и крампите, които не се облекчават от Mag phos, често се подпомагат от Kali phos.

6. Kali sulph (калиум сулфурикум) - при хронични възпалителни процеси

Kali sulph помага при състояния на кожата и лигавицата. Тези състояния обикновено развиват секрет, който е жълт и лепкав или воднист, често срещан в по-късните етапи на инфекция. Езикът може да бъде покрит с лигаво жълто покритие. Проблемите с образуването на корички или лющене на кожата също се възползват от това лекарство. Диарията и инфекциите на синусите са подходящи за лечение с Kali sulph.

Храносмилателните оплаквания и коликите с газове или болки при преместване могат да бъдат подпомогнати от тази тъканна сол. Обикновено условията са по-добри на хладен, открит въздух и по-лоши в топли, задушни помещения. Kali sulph е лекарство за крампи, които не се облекчават от Mag phos, особено когато са налице и някои от горните симптоми.

7. Mag phos (магнезиум фосфорикум) - при главоболие, мигрена, безсъние - как да използваме шуслерови соли

Mag phos е основната тъканна сол, която трябва да се вземе предвид при крампи и спазми в мускулите или нервите. Нервните болки обикновено са остри и могат да стрелват по протежение на нерва. Тази тъканна сол бързо облекчава спазмите и коликите, които се подобряват от топлина и натиск.

Студените течения и студената вода са склонни да влошат състоянието. Тензионното главоболие и пристъпната, спазматична кашлица често се възпират от Mag phos. В острия стадий тази тъканна сол действа по-бързо, когато се приема разтворена в малко гореща вода.

8. Nat mur (натриум хлоратум) - за баланс на телесните течности

Основната функция на тази тъканна сол е да разпределя правилно телесните течности. Ако се появи излишна сухота или задържане на вода, това показва необходимост от Nat mur. Мехури, пълни с вода, ухапвания от насекоми, уртикария, която сърби, и суха екзема са кожни заболявания, които тази тъканна сол често лекува.

Настинка и сенна хрема с водниста слуз и кихане, обикновено придружени от загуба на мирис и вкус, също показват липса на Nat mur. Други проблеми, спомагани от тази тъканна сол, са запек, храносмилателни оплаквания и главоболие, които се влошават сутрин и от слънцето. Често се развива жажда за сол и настроението е слабо. Понякога има свързано чувство на безнадеждност.

9. Nat phos (натриум фосфорикум) - за поддържане на алкално-киселинен баланс - как да използваме шуслерови соли

Nat phos е киселинно-неутрализираща тъканна сол. Полезна е при кисел стомах, който причинява гадене, газове, оригване или дебел бял налеп на езика. Nat phos е полезен лек за сутрешно гадене или гадене при движение. Тъй като свръхкиселинността също е източник на много артритни оплаквания (включително подагра), Nat phos често е полезен. Тази тъканна сол също регулира производството на жлъчка и може да се използва при жълтеница, колики в жлъчния мехур и лошо храносмилане от богати или мазни храни.

10. Nat sulph (натриум сулфурикум) - при чернодробни нарушения

Nat sulph регулира разпределението на водата и потока на жлъчката. Тази тъканна сол е полезна за черния дроб, панкреаса, червата и бъбреците. Жълтеница, горчиво оригване и тъмно оцветени, зеленикави изпражнения и диария, всички предполагат необходимост от тази тъканна сол. Обвивката на езика обикновено е зеленикавокафява.

Nat sulph често е полезен при грип и настинка и е друго лекарство за сутрешно гадене, когато има горчив вкус в устата. В дихателната система тази тъканна сол трябва да се има предвид при астма, причинена от влага. Ефектите от наранявания на главата могат да бъдат отстранени от Nat sulph.

11. Silicea (силицея) - за здрави кожа, коса и нокти - как да използваме шуслерови соли

Silicea е добре известна като тъканна сол за доказани инфекции и елиминирането им през повърхността. Тази сол действа като пречистваща кръвта и е полезна при абсцеси, тонзилит и други инфекции, за да насърчи образуването на гной, когато има изход. Тъканната сол Silicea поддържа костната структура и съединителната тъкан. При липсата на тази сол в организма, ноктите, косата и костите могат да отслабнат.

Слабостта и лошата издръжливост може да са очевидни в други части на тялото, така че тази тъканна сол трябва да се има предвид, ако тези проблеми не се разрешат и ако нараняванията зарастват лошо. Може да се използва и при разсеяност и слаба памет. Помислете за Silicea за невралгия, когато Mag phos не успее. Прекомерното или потиснато изпотяване може също да се възстанови до нормалното с тази тъканна сол.

12. Calc sulph (калциум сулфурикум) - при гнойни процеси

Calc sulph е пречиствател на кръвта, който често е полезен при акне, абсцеси, язви и рани, които са се заразили. Calc sulph затваря и изчиства инфекцията. Това лекарство е подходящо при инфекции, които се лекуват бавно и когато изпражненията са жълти, гъсти и вероятно кървави. Calc sulph може да предотврати настъпваща настинка или възпалено гърло.

Дозировка и как да приемате шуслерови соли:
За профилактика или лечение на хроничен симптом, 4 до 8 таблетки/форми от тъканни соли се разтварят в устата 3-6 пъти дневно. При остри случаи се приема по една таблетка на всеки 5 минути, до подобряване на състоянието, но не повече от цял ??ден. След този висок прием се преминава към нормалната доза.

Висока доза - ако човек използва клетъчните соли като заместителна терапия, може да приема таблетките и във висока доза. В този случай някои хора могат да приемат една доза всяка минута. Това може да доведе до повече от 100 таблетки на ден.

Деца до шест години смучат 1 до 2 таблетки дневно. При остри ситуации и дискомфорт децата могат да приемат доза на всеки един до два часа и да намалят до 3-4 пъти дневно, веднага щом състоянието се подобри.

Няколко соли наведнъж - ако човек иска да приема няколко различни соли, той приема три пъти на ден по една таблетка от всяка сол. Можете сами да решите дали искате да приемате само една клетъчна сол или няколко клетъчни соли наведнъж. Някои ентусиасти на клетъчната сол приемат винаги много различни соли, други приемат максимум три различни соли в рамките на един ден, а трети предпочитат само една сол едновременно. Изборът на единична или няколко соли зависи от това коя е най-подходяща в действителната ситуация.

6 начина за използване на тъканни соли - как да използваме шуслерови соли
Тъй като тъканните соли не са токсични, не можете да направите грешка. Намерете формулите, които работят най-добре за вас. Тъканните соли могат да се приемат вътрешно или да се използват външно в кремове, вани или спрейове. Тъканни соли се разтварят за секунди в устата, бутилката с вода, ваната или лосиона. Много хора поставят таблетките си в бутилка с вода и я пият през целия ден. Когато се приемат във вода, те могат да бъдат приемливи дори от хора с непоносимост към лактоза. Но има и хомеопатични тъканни соли, налични в течна форма.

1. Разтварят се в устата:
Отпуснете правилното количество таблетки сол в капачката и ги пъхнете в устата си. Те трябва да се разтворят незабавно и да имат добър вкус. Повечето хора харесват вкуса, дори децата. Най-ефективният начин за използване на шуслерови соли е да се приемат 2 - 20 таблетки наведнъж, един до три пъти дневно.

2. Добавете към водата (за пиене):
При използване на тъканни соли във вода почти няма правила или предпазни мерки. Много хора използват дневната си доза тъканни соли поотделно или в комбинация в с вода и отпиват по малко през целия ден. Шуслеровите соли „енергизират" водата и създават истинска „минерална вода". Този метод позволява по-висок прием на вода и гладка доставка на сол в тъканите.

Колкото по-добра е водата, толкова по-добри са резултатите, тъй като чистата вода разтваря токсините, подобрява ставите и здравето ви като цяло. Този метод може да работи и за хора, които имат проблеми с лактозата, тъй като клетъчните соли се разреждат във вода.

3. Топла напитка
Ако имате нужда от силен тласък със клетъчни соли, може би поради остри болки или нещо подобно, можете да си приготвите топла напитка. Този метод за топла напитка често се използва с клетъчната сол Магнезиев фосфат (№ 7). Можете дори да смесите няколко клетъчни соли, за да приготвите топла напитка.
• Поставете до 10 таблетки в чаша. • Налейте гореща вода в чашата. • Изчакайте, докато таблетките отшумят, и пийте докато е горещо.

4. Гелове, кремове и лосиони:
Тъканните соли са универсални и могат да се използват по различни външни начини. Тъканните соли се включват в кремовете и се използват върху кожата. Не забравяйте, че те работят на клетъчно ниво. Ако сте „направи си сам" човек, можете да направите свои собствени гелове или кремове.

Ето рецептата:
Вземете любимата си тъканна сол или комбинация от соли, натрошете таблетките на прах и поставете в неароматичен (без мирис) гел като алое вера напромер. Геловете имат предимството, че са на водна основа и не са лепкави и лесно се абсорбират в кожата. Поставете пет до десет натрошени таблетки сол в 30 мл от любимия си гел и разбъркайте добре, след което дръжте контейнера плътно затворен.

Някои от продуктите абсорбират солите по-добре от други. Не се притеснявайте за външния вид. Предимството на кремовете е по-бавното доставяне на тъканни соли към кожата. Те имат ефект на освобождаване във времето. Недостатъкът е бавното лепкаво усещане, което може да се случи. Може да продължите да ги втривате за по-бързо усвояване.

5. Лапа:
Създайте лапа от тъканна сол, като поставите десет или повече тъканни соли или комбинация от соли (формула) в литър пречистена вода и разбъркайте или разклатете енергично в продължение на 2 минути. Поставете мека памучна кърпа във водата и след това изстискайте излишното. Поставете кърпата върху частта от тялото, която искате да облекчите.

Можете да сложите студена вода при слънчеви изгаряния. Лапите с гореща вода с правилните формули за тъканна сол могат да облекчат болката, да успокоят менструалните спазми и други. Можете също да използвате лапата върху определен орган или мускул.

6. Бани:
Насладете се на лукса и терапията да поставите тъканни соли във ваната. Тъканните соли се разпръскват добре във водата, докато порите на тялото се отварят, за да приемат минералите. Използвайте 20 таблетки от всякаква сол във водата за вана или използвайте комбинация, която добавя този брой таблетки. За обща детоксикираща вана поставете 20 таблетки в гореща вода.

Простичко подсилващо средство за тези с остеопороза би било Calc Phos, Calc Fluor и Silicea. Можете да сложите по 20 от всяка, ако желаете. Добра формула за болка е Ferrum Phos, Mag Phos и Nat Sulph. Релаксиращата вана трябва да има Mag Phos, Kali Phos и Nat Mur. За да облекчите дискомфорта от менструални болки, използвайте Mag Phos, Kali Sulph, Kali Phos.

Безопасност: Като цяло шуслеровите соли са изключително безопасни, но трябва да се използва разумно при определяне на дозите. В повечето случаи няма странични ефекти при прием на тъканни соли. По-добре се консултирайте със специалист!

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.