• 25 Дек 2025 |
  •  USD / BGN 1.6595
  •  GBP / BGN 2.2406
  •  CHF / BGN 2.1060
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

В Бургас създадоха уникална зелена сол

В Бургас създадоха уникална зелена сол

/КРОСС/ В Бургас създадоха уникална зелена сол, но без сол. Тя се получава от едногодишно растение, което вирее в Атанасовското езеро. Продуктът е разработка на Българска фондация „Биоразнообразие", която от години използва ресурсите на лагуната, за да запази живота в нея.

Растението е известно като солянка или саликорния. Любопитното е, че това е едногодишно растение и за да се добие от зелената сол, трябва да се събере само в периода от 1 до 31 август.

Бреговете на Атанасовското езеро крият неподозирано богатство - солянка. Растението, което е ядливо и вирее покрай солените морски басейни и от там идва нейният солен вкус. Идеята на експертите от Българска фондация „Биоразнообразие" да произвеждат от растението, след изсушаването и смилането му, зелена сол дошла от колегите им други страни. 

„Първо в Турция една от колежките ни опита прясна солянка, сервирана като салата. От там започнахме да се интересуваме, защото при нас, в Атанасовското езеро има големи плантации със солянка. Това е основният растителен вид, който се среща там. И така всъщност стигнахме до португалския опит. Колегите в Португалия, които работят на река Тижу в едни солници, част от тях изоставени, част от тях все още се обработват, те всъщност полагат много сериозни усилия да развиват тези халофитни растения, които живеят в силно засолени почви, нямат нужда от сладка вода, напротив от солена вода само", обясни Радост Ценова от БФБ.

И заради факта, че земеделието все повече ще усеща липсата на сладка вода, природозащитниците поканили колегите си от Португалия, за да обменят опит. Оказало се, че саликорнията не само подпомага екосистемата в резервата Атанасовско езеро, но и от нея могат да се произвеждат здравословни продукти, след издаването на разрешителни от всички институции. Добиването обаче е в определен период на годината.

„Само от 1 до края на август, защото след това тези зелени полета стават розови, после лилави и тя вече не е с такива хранителни качества", обяснява Радост Ценова. 

За производството на зелената сол се използвали само част от стръкчетата. Следвало сушене при специална температура.

„После я смиламе и 1 кг суха маса се получава от 10 килограма набрана солянка. Хубавото е, че на сол е абсолютно като другата сол, като соленост, без да има никакви добавки. Нали хората обикновено я свързват с тази подправка самардалата, в която обаче има добавена сол, а в тази няма допълнително сол", обясни Радост Ценова. 

Растението е богато на витамини и минерали. Може да се изброят витамините А, В1, В15, С и Д, както и минерали като калция, магнезия, калия, натрия и желязото. Само 22-24 калории се съдържат в 100 грама, с което саликорнията се нарежда сред ниско калоричните растения, поради което те са чудесна храна при диети. В същото време около 25% от състава им се състои от протеини, а останалото са въглехидрати, като голяма част са под формата на разтворими фибри.

Саликорнията е известна още като Морски аспержи и се използва в кулинарията, особено при диетичното хранене.

„С този деликатен солен вкус може да претърпява различни обработки и да запазва наистина изключителни вкусови качества", смята Радост Ценова.

Природозащитниците обаче напомнят, че брането на саликорния от резервата Атанасовско езеро е абсолютно забранено.

Нова телевизия, „Събуди се"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2025 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.