• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Прокуратурата: Неоснователно е искането за прекратяване на производството за строежа на „Алепу“

Прокуратурата: Неоснователно е искането за прекратяване на производството за строежа на „Алепу“

/КРОСС/ „Искането за прекратяване на производството пред Административен съд-Бургас за разрешението за строеж /РС/ № 100/10.09.2018г. за „Алепу Вилидж", издадено от главен архитект на Община Созопол, поради недопустимост на протеста, е неоснователно, съобщиха от обвинението.

Протестът е допустим и основателен". Това се казва в становище на прокурори от Окръжната прокуратура в Бургас, изпратено до Административния съд в града. Същевременно, по повод участието си в това производство пред съда и проучване на допълнителни материали, изпратени от Община Созопол до Административния съд в Бургас, прокурори от морския град констатирали, че е трябвало да се публикува съобщение на интернет страницата на общината.

Законът за устройство на територията задължава главния архитект на Община Созопол да уведоми гражданите за конкретното разрешение за строеж и произнасянето на РИОСВ-Бургас, както и да се посочи начинът за осигуряване на обществен достъп до съдържанието на разрешението и приложението към него.

По делото към момента липсват доказателства главният архитект на Община Созопол да е изпълнил това си задължение. На практика се е възпрепятствала и възможността за обжалване на този административен акт от заинтересовани граждани и юридически лица, което представлява и ограничение на конституционни права.

Така са допуснати и съществени нарушения на административно-производствените правила от страна на главния архитект на Община Созопол при издаване на това РС. Според наблюдаващите прокурори, процесното разрешение за строеж е нищожен акт и като такъв не влиза в сила.

От Окръжната прокуратура казват още, че искането за обявяване на нищожността може да се предяви без ограничение във времето. Посочено е и, че завършването на строежа и въвеждането му в експлоатация по установения ред не валидира разрешението за строеж.

Припомняме, че на 15 юни, след възложена проверка от Върховната административна прокуратура (ВАП) на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) на строежа на брега на Черно море „Алепу Вилидж", във връзка с открити нарушения, бе внесен протест срещу разрешението за строеж от 10 септември 2018 г., издадено от главния архитект на Община Созопол.

С постановление на Окръжната прокуратура бе образувано досъдебно производство за това, че през септември 2018 г. "съответното длъжностно лице е нарушило служебните си задължения при издаване на разрешително за строеж, с цел да бъде набавена облага за други лица, като от тези действия могат да настъпят немаловажни вредни последици".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.