• 20 Юни 2024 |
 •  USD / BGN 1.8196
 •  GBP / BGN 2.3158
 •  CHF / BGN 2.0575
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 30°C

Спасители, медици и полицейски служители ще бдят за безопасността и сигурността на летовниците

Спасители, медици и полицейски служители ще бдят за безопасността и сигурността на летовниците

/КРОСС/ През последните десет години ръстът на удавянията в страната устойчиво намалява, отчитат от Водноспасителната служба в Бургас. От ключово значение обаче е спазването на инструкциите на спасителите и медицинските лица на терен. 

На Северния плаж в Бургас медицинският пункт и линейка са оборудвани с необходимата апаратура и консумативи. При спешен случай екипът е готов да окаже първа помощ.

„Тук има рядко удавници, но случва се да има инфаркти. Има и млади, има и възрастни, които не спазват дадените указания, млади при които има различни заболявания, които се отключват тук.  Когато им прилошее, обръщат се първо към спасителите, след това спасителите търсят нас. Могат да дойдат и директно в медицинския пункт и според състоянието и възможностите ние ги обслужваме“, разказва медицинската сестра Виделина.

„На първо място апелираме хората да посещават охраняваните плажове, които се стопанисват. Има изградена водноспасителна служба, има медицинско осигуряване. Ако се стигне до воден инцидент има кой да помогне адекватно. Нещо, които е се подценява е къпането и плуването след обилно хранене. Да се изчаква час и половина до два след обилно хранене. След като се нахраним, стомахът е разширен, храносмилателните органи са много силно снабдени с кръв, което е за сметка на кръвта в мозъка и крайниците, това съчетано с интензивни движения води до прилошаване, повръщане, а дори и до загуба на съзнание“, предупреждава инструкторът по водно спасяване Васил Загорчев.

На Северния плаж в Бургас двама спасители, които обхождат ивицата. А до седмица всички постове ще бъдат с пълен капацитет.

„Фрапиращите случаи за водни инциденти, когато ни се явяват тук на плажа са главно пияните хора и млади, които взимат наркотици, те не изпълняват изискванията на спасителите, защото са неадекватни. Повечето хора пият алкохол когато има бурно море и влизат за кураж. Водноспасителната служба е до 18 ч. Винаги сме препоръчвали след работно време хора, които употребяват алкохол, да не влизат минимум 8-9 часа“, съветва Петър Русев, спасител на плаж „Бургас-север“.

Повечето летовници казват, че спазват инструкциите на спасителите и се чувстват сигурни на плажа.

„Аз гледам детето да го науча да плува, да се пази. От малки трябва да знаят какво може да им се случи, че морето не е до колене“, казва Марияна Янева.

„Просто трябва организмът да е подготвен за влизане във водата, много хора не го знаят, загрят организъм, влиза изведнъж, става му лошо, особено по-възрастните“, напомня Георги Михайлов.

За сигурността на туристите тази година по Южното Черноморие от 15 юни ще бъдат командировани и 427 полицейски служители. От полицията припомнят гражданите да не оставят вещите си без надзор, както и да не носят ценности на плажа.

„Служителите ще изпълняват задачи по противодействия и установяване на лица, извършващи кражби от вещи и чанти, оставени без надзор по плажната ивица, установяване на лица извършващи груби нарушения на обществения ред вследствие на употреба на алкохол или наркотични вещества, лица управляващи МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества и такива, които не спазват скоростните режими“, казва гл. инспектор Павел Колев, сектор опазване на обществения ред в ОДМВР-Бургас.

По Южното ни Черноморие ще бъдат командировани и служители от Чехия, Полша, Румъния и Германия, които ще следят основно за престъпления спрямо техни граждани.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.