• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Христо Грозев: Сайтът „Миротворец“ е с много спорна репутация

Христо Грозев: Сайтът „Миротворец“ е с много спорна репутация

/КРОСС/ През седмицата един сайт разбуни духовете в политическите среди в България. Директорите на спецслужбите бяха изслушани от депутатите относно списък в сайта „Миротворец", който публикува имена на „врагове на Украйна". Сред тях има и имена на българи, като това на които зам.-председателя на Народното събрание Кристиан Вигенин от БСП, депутата от БСП Борислав Гуцанов, бившият лидер на БСП и президент Георги Първанов и други от съществуващи и несъществуващи партии, както и на журналисти.

Сайтът е с много спорна репутация, каза в интервю за предаването „120 минути", разследващият журналист от „Белингкат" Христо Грозев.

„Сайтът се появи в средата на 2014 г., няколко месеца след анексирането на Крим, след влизането на руски войски под прикритие в Украйна. Още тогава го забелязахме, беше ми интересно кой стои зад него. Още 2014 г. стана ясно, че зад него стоят група публицисти, включително един бивш служител на секретните служби на Украйна", коментира журналистът.

По думите му първоначално в списъка са били имена на украински граждани, заподозрени в причастие към инвазията и колаборация с руските окупационни власти. През годините обаче този списък е нараснал до огромната цифра от 290 000 имена.

Той лично е подавал сигнали срещу публикуването на лични данни на журналисти и техните семейства.

„Отговорът беше, че всичко, което се вкарва в този сайт, минава през т. нар. панел - група анонимни доброволци, които гласуват за включването или невключването на определен човек в този списък", обясни Грозев.

Сайтът е със спорна репутация, заяви журналистът. „От една страна бива използван за легитимни цели, за разследване на правоохранителните органи в Украйна, където те могат да намерят може би най-голямата база данни от снимков материал, копия на паспорти. От друга страна се включват данни и на членове на семействата им, което е неприемливо. От целия списък от 290 000 души цел на физическо насилие са трима-четирима души", обясни той.

Разследващият журналист заяви, че все още се намира под специална охрана и че България все още не е безопасно място за него.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.