• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Андрей Янкулов: Машинният вот даваше по-големи гаранции спрямо определени злоупотреби

Андрей Янкулов: Машинният вот даваше по-големи гаранции спрямо определени злоупотреби

/КРОСС/  Контролираният вот, изборните измами, корпоративният вот продължават - това са неща, които не будят съмнение. Няма промяна в засилването на процесите, но някои фрапантни примери от последните дни ги направиха видими за публиката. Това заяви снощи юристът от Антикорупционния фонд Андрей Янкулов в ефира на Нова Нюз.

„Машинният вот даваше по-големи гаранции спрямо определени злоупотреби. От цялото говорене преди първия тур на изборите, така и не разбрах ДАНС какво е установила в тази справка като фактология и потенциална възможност някой да се намеси и да влияе върху изборния процес чрез машините. Самата справка, която отключи този процес за дискредитиране на машинния вот, не казва нищо конкретно. Никой не обясни как от тези действия, които той е извършил и които са заснети, може да се засегне изборният процес. Машинният вот не беше дискредитиран по същество. Беше дискредитиран в публичното пространство и впоследствие след отмяната на ЦИК. Не стана ясно как са се застрашили изборите", поясни той.

По думите му до изясняване на казуса няма да се стигне, ще си потъне, без да разберем какво е стояло зад него.

„Решението на ВАС явно беше на принципа всеки да е доволен. Хем ще се върнат машините за втория тур, ще се потуши общественото напрежение, а от друга страна няма как под никаква форма да бъде поставено под съмнение първоначалното провеждане на изборите на първи тур само чрез хартия", каза още Янкулов.

По повод твърдения, че министърът на електронното управление бил изнудван от членове на кабинета, той коментира: „Напоследък често ставаме свидетели на подобни сюжети. И в прокуратурата наблюдавахме същото - зам.-главния прокурор беше заплашван от главния прокурор. Хора на високи публични позиции се страхуват от други хора на високи публични позиции. Поведението на този министър ми е доста странно в последно време, но пък може и да има нещо, ние няма как да знаем. Изглежда ми като едно активно мероприятие, което наблюдавахме при дискредитирането на машинния вот."

За случая „Малорад" юристът заяви: „Вероятно ще се стигне дотам, че членовете на комисиите ще внимават какво правят при включените камери при изборните секции. Тук се е случило едно масово неглижиране на това, че действията се записват. Не можем да се надяваме че от този единичен случай, дори тези хора да се накажат, ще има превантивен ефект спрямо длъжностните лица спрямо прекъсване на подобни практики. Изглежда, че това е една честа практика. Тук е заснето това, но на други места също се случва, просто не се записва."

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.