• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Туроператорите ще могат да кандидатстват за 51 млн. помощ до края на януари

Туроператорите ще могат да кандидатстват за 51 млн. помощ до края на януари

/КРОСС/ През Системата за Управление на Националните Инвестиции (СУНИ) трябва да мине държавната помощ от 51 млн. лв. за туроператорите, съобщи Димитър Попов, председател на Асоциацията на туроператорите и туристическите агенти (АБТТА). Тя е нова за държавата и през нея ще минават националните средства, които ще се отпускат на бизнеса, по подобие на работещата с европейски средства - ИСУН. Попов се чуди от август 2020 г. до момента защо не е пусната в действие новата система, когато е приключил договорът с изпълнителя.

„В момента системата се тества и предстои да бъде пусната. Туроператорите са първите, които ще могат да кандидатстват през нея и да получат национални средства от бюджета", каза за TravelNews Марияна Николова, вицепремиер и министър на туризма.

СУНИ ще заработи вероятно до края на януари и много бързо ще отворим кандидатстването. Процедурата отново ще бъде опростена, без много документи, подчерта Николова.

Постоянно сме в контакт със сдруженията на туроператорите и почти сме готови с изискванията по отпускането на средствата, допълни тя.
През декември беше прието изменение в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, което регламентира въвеждането на нова мярка за държавна помощ и нейното прилагане. Общата стойност на тази субсидия, която се отпуска от националния бюджет, е в размер на 51 млн. лв., с които се предвижда да бъдат подпомогнати безвъзмездно близо 1600 туроператори и агенти. Държавната помощ e предвидена под формата на безвъзмездни средства в размер на 4% от техния оборот без ДДС през 2019 г. за ликвидна подкрепа. Приоритетно трябва да се използват за компенсиране на загуби, произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, както и суми, удържани от доставчиците на услуги.

Относно екскурзоводите вицепремиерът обяви, че Министерството на туризма е в готовност за действие по одобрения вече проект за предоставяне на 3 млн. лв. по ОПИК, като се очаква предоставяне на необходимата информация от страна на представители на сдруженията на екскурзоводите и планинските водачи. Плановете са след 22 януари да е готова пълната документация на обществената поръчка, която ще се провежда за предоставяне на средствата. Очакваме в срок до 31.03.2021г. да се пристъпи към подписване на договорите с четирите организации, а реализацията на дейностите по споразуменията да започне през април, посочи Николова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.