• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Прокуратурата назначи охрана на журналиста Николай Стайков

Прокуратурата назначи охрана на журналиста Николай Стайков

След намеса на "Репортери без граници"

/КРОСС/ Прокуратурата е назначила физическа охрана на разследващия журналист от Антикорупционния фонд Николай Стайков, съобщи държавното обвинение.

Стайков е автор на разследването "Осемте джуджета", което разкрива мрежа за влияние и кражба на бизнеси, в които е намесена българската прокуратура. Вчера организацията "Репортери без граници" настоя за осигуряването на полицейска защита за Стайков заради получените от него заплахи.

Седмица преди Антокорупционният фонд да пусне първата част на разследването на Стайков, от организацията съобщиха, че той е получил заплахи. На личния му мобилен телефон през равен интервал от време в продължение на 24 часа, той е получавал обаждания с питане дали това е погребална агенция Стайкови. Домът му, както и къщата на родителите на съпругата му, където са се намирали децата му, пък са били замервани с яйца. Стайков подаде сигнал до полицията, но към онзи момент не е било преценено, че той се нуждае от охрана.

В днешното съобщение на прокуратурата се уточнява, че охраната е назначена вчера. Стайков е представен в него не като активист на Антикорупционния фонд, а като бивш журналист във в. "Капитал" (той е работил в медиата от 1997 до 2007 г.).

Оценката на прокуратурата е, че домът на Стайков е бил обект на хулигански действия, а заплахите в телефонните обаждания са негово възприятие. "Предприетите действия са с оглед изявленията на Стайков, направени в
публичното пространство относно това, че поради професионалните му ангажименти като граждански активист, жилището му е станало обект на хулигански действия. Същият е възприел като заплахи и телефонни обаждания", се казва в съобщението на градската прокуратура.

В края на съобщението Прокуратурата на Република България уверява, че "разглежда като свой приоритет гарантирането на свободата на словото като част от върховенството на правото".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.