• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8387
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 2.0138
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Красен Станчев: От гледна точка на домакинства и пенсионери инфлацията ще бъде поне 20%

Красен Станчев: От гледна точка на домакинства и пенсионери инфлацията ще бъде поне 20%

/КРОСС/ В предаването „Лице в лице“ по бТВ Красен Станчев, каза че от гледна точка на домакинства или от гледна точка на пенсионери, инфлацията няма да е 10%, тя ще бъде поне 20% и това лесно може да се провери в НСИ, където има калкулатор на инфлацията.

Няма разчет на рисковете, няма разчет дори на прости неща, примерно от началото на годината е ясно, че ще се качат някои акцизи, обясни Станчев. „Разходната част на бюджета предполага, че нещо трябва да се качи. Няма какво да се качи освен примерно алкохол и тютюн. Понеже алкохолът е важен, го оставят на страни. Но акцизът на цигарите ще бъде вдигнат, но е ясно, че той няма да доведе до приходи. От всичко отгоре той не може да бъде приложен различно към различни производители. Ако бъде приложен веднага, това ще удари разчетите на всички хора, които търгуват с цигари в България. Вероятно този акциз ще започне да действа от 1 януари следващата година“.

Правителството излезе с идеята за намаляване на горивата с 25 ст., което обаче аз не знам как ще стане, заяви Станчев. „Има и тънкости – с биодобавките, това е един голям бизнес. Те са едни от водещите производители в ЕС, става дума за 20 фирми, за тях суровината се доставя от около 250-300 фермери. Онова което липсва е преценка на ефектите. Когато цените растат, то тогава биодобавките в горивата, са част от намаляването на разхода на тези, които карат камиони и коли. Тогава, когато вие предприемете такава мярка, като акциз и регулиране на биодобавките, имате странични ефекти в тези вероятно 300 фирми, които са доставчици на всичко това и те ще застанат на опашка за същите помощи“.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.