• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

ИДЕС разработи Практическо ръководство по одит за кандидати за дипломирани експерт-счетоводители

ИДЕС разработи Практическо ръководство по одит за кандидати за дипломирани експерт-счетоводители

/КРОСС/ Институтът на дипломираните експерт-счетоводители в България (ИДЕС) разработи ново Практическо ръководство по одит за кандидати за дипломирани експерт-счетоводители с цел да им помогне да се подготвят по-ефективно за един от задължителните изпити за придобиване на право за упражняване на престижната професия. Помагалото излиза няколко месеца след като ИДЕС издаде Практическо ръководство по счетоводство, а основната цел на Института е да улесни достъпа на желаещите да се развиват в сферата на одита.

Практическото ръководство по одит ще помогне на кандидатите да се запознаят в синтезиран вид с изискванията и разясненията, представени в Международните одиторски стандарти /МОС/, Международните стандарти за ангажименти за изразяване на сигурност /МСАИС/, Международните стандарти за преглед /МСАП/ и Международните стандарти за свързани по съдържание услуги /МСССУ/

Изданието е дело на дипломирани експерт-счетоводители с много академичен и практически опит в областта, в това число - Красимира Радева, ръководител на екипа, проф. Али Вейсел, Ивайло Янчев, Милка Дамянова, Найден Костадинов, Пламен Вълнев, Свилена Тодорова.

Помагалото е първо по рода си издание в помощ на кандидат-одиторите, съставено за изпита по одит за 2022, поради което включените стандарти са тези, които са ефективни към 1-ви януари 2022. Помагалото ще бъде актуализирано за изпита през 2023, спрямо промените в  международните стандарти, като ще бъдат добавени и  нови теми като МСКК1, ЗНФО и Международния етичен кодекс, включително Международните стандарти за независимост.

Във всяка тема са предложени примери и затворени въпроси, които илюстрират практическото приложение на стандартите и подготвят кандидатите за първия етап на изпита по независим финансов одит. В края на Помагалото са предложени разработени казуси, които представят нагледно изискванията на един или повече стандарти и подготвят кандидатите за втория етап на изпита по независим финансов одит.

Практическото ръководство по одит би могло да бъде в помощ и на начинаещи одитори, за които то да служи като въведение в одита, както и на одиторски фирми или отделни експерт-счетоводители, които биха искали да сверят познанията си по различните международни стандарти и да използват предложените примери в обучението на своите служители.

Помагалото може да бъде закупено през сайта на ИДЕС като електронен учебник на следния линк. Първите, които ще разберат практическите ползи от него, са кандидатите, на които предстои да положат изпити за дипломиран експерт-счетоводител в края на 2022 година.

Изпитът по одит се провежда на два етапа и е само един от 4-те изпита, които е необходимо да премине всеки кандидат за експерт-счетоводител, преди да започне да упражнява професията. Той е задължителен, съгласно чл. 15 от Закона за независимия финансов одит /ЗНФО/, като материалът по него търпи промени спрямо направените такива в Международните одиторски стандарти. С новото помагало обаче ИДЕС цели да улесни достъпа до професията, като по този начин осигури повече нови попълнения на експерти одитори.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.