• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Сергей Станишев: „Коалиция не се прави, ако не се уважавате взаимно"

Сергей Станишев: „Коалиция не се прави, ако не се уважавате взаимно"

/КРОСС/  Няма достатъчно зрялост от политиците, за да разберат, че преминаваме през такъв период, че действително е нужна достатъчно широка коалиция, която да решава проблемите на хората. Това каза лидерът на ПЕС Сергей Станишев в „Събуди се" по Нова телевизия.

Според него още при формирането на сегашното правителство е имало заложени няколко изначални фундаментални дефекта, като основният е бил, че са се водели преговори само по темите, по които е имало съгласие. Липсвала е базисна политическа и коалиционна култура. „Коалиция не се прави, ако не се уважавате взаимно. Тук опира и до такта на премиера, и до това всяка партия да се чувства важна и зачетена. Когато разбираме от медиите, че лидери на партии не са си говорили с месеци, какво очакваме като резултат - ще се взриви", коментира той.

Третият мандат също е бил предрешен, смята Станишев. „ПП като че ли, са убедени, че заради начина, по който беше свален председателят на парламента, много добре могат да разиграят предизборно темата на жертвата и да спечелят изборите", заяви лидерът на ПЕС.

Според него БСП излиза от управлението със сериозни репутационни щети сред избирателите си и тежко разколебаване сред тях. „БСП каза: „Бяхме против спирането на договора с „Газпром". Това обаче се случи март, сега сме юли. Какво направи БСП в правителството, за да се коригира това нещо? Нищо! От ПП налагаха политики, без да се съобразяват с чувствителността и мнението и на БСП, и на избирателите", подчерта Станишев.

Той посочи, че далеч преди да изтече срокът на плащането в рубли за газа Асен Василев е обявил първи, че няма да подновим договора с „Газпром". „Когато правиш такова действие, трябва да си сигурен, че си осигурил алтернатива и приемлива цена. Чета, чета и никъде не намирам доказателства, че това е свършено. Това означава пълен авантюризъм. Това поставя под риск не само отоплението на най-големия град в страната, но хиляди предприятия и стотици хиляди работни места", категоричен е лидерът на ПЕС.

Количествата, които „Газпром" доставя за Европа, няма как да бъдат компенсирани повече от 1/3 чрез алтернативни доставки, посочи Станишев.

„Трябва да има диалог, по редица неща, които са национални, например Плана за възстановяване, да има по-широк диалог и между управляващи и опозиция. Има теми, по които и опозицията трябва да подкрепя", заяви Станишев.

Напрежението между левицата и президента не е в полза на БСП за резултатите от предстоящите избори, предупреди социалистът.

БСП трябва да излезе с много силна икономическа програма и силна социална политика.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.