• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Първият изпитателен полет на „Старлайнър“ на „Боинг“ до МКС е отложен

Първият изпитателен полет на „Старлайнър“ на „Боинг“ до МКС е отложен

/КРОСС/ Изстрелването през юли на първия изпитателен полет на космическия кораб „Старлайнър" на компанията „Боинг" с екипаж е отложено от съображения за безопасност. Това съобщиха световните осведомителни агенции, позовавайки се на официално съобщение на американската космическа агенция НАСА.

Капсулата „Старлайнър" се готвеше за изпитателен полет с двама астронавти до Международната космическа станция (МКС) през юли - планирано пътуване, което вече изостава значително от графика.

Изстрелването е било отменено, за да могат космическата агенция и „Боинг" „да отделят време за решаване на неотдавна възникнали трудности", съобщиха от НАСА.

Проблеми с парашутите и окабеляването на космическия кораб бяха установени по време на задълбочените прегледи на „Старлайнър" миналата седмица, проведени, за да бъде сертифицирана капсулата за полет с екипаж, казаха от НАСА.

Инженерите са открили проблеми в шарнирите на парашутната система, използвани за забавяне на капсулата по време на завръщането й на Земята. Част от връзката между капсулата и самия парашут се оказала по-крехка от очакваното.

Експертите установили още, че бялата пластмасоова лента, използвана за защита на проводниците от протриване, е лесно запалима. Вместо да подмени стотици метри от тази изолационна лента, компанията реши да я покрие със слой от незапалима лента.

Не е обявена нова дата за тестовия полет до Международната космическа станция.

„Боинг" планира да използва „Старлайнър" за транспортиране на астронавти до МКС в бъдеще, като алтернатива на капсулата „Дракон" на „СпейсЕкс". След като бъде сертифицирана, капсулата на „Боинг" ще превозва до четирима членове на екипажа до станцията.

„Старлайнър" завърши безпилотен тестов полет до МКС през май 2022 г. Първоначално космическият кораб трябваше да потегли към космическия аванпост през юли 2021 г.

Мисията вече беше отлагана няколко пъти, първо заради проблеми след пристигането на руския изследователски модул „Наука" на МКС, а след това и заради проблеми с клапаните на задвижващата реактивна система на „Старлайнър".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.