• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Захарова нарече ситуацията с предоставянето на Украйна на статут на кандидат за членство в ЕС манипулация

Захарова нарече ситуацията с предоставянето на Украйна на статут на кандидат за членство в ЕС манипулация

/КРОСС/ Процесът около предоставянето на Украйна и Молдова статут на кандидат за членство в ЕС е подобен на машинациите на Запада. Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в сряда в ефира на радио "Спутник", предава ТАСС.

„Има такава прекрасна дума като „машинация“, когато много решения, които се вземат от западната общност, изглеждат по-скоро като не добре обмислени стъпки, а като комбинации от разрушителен и провокативен характер“, каза дипломатът.

„Това е техният начин на работа“, добави тя. „Но гледайки маневрите с тези неща, този зиг-заг, който гледаме от Запада по отношение на Молдова, Украйна, Грузия, няма нужда нищо да доказваме от гледна точка на конюнктурата, защото това е пряко обвързване на икономика и политика.

Според Захарова именно това противоречие е довело неолибералната система в абсолютна задънена улица. „Неолибералната система се основава на либерална икономика, на свободата на търговията на първо място. Без политика. Днес виждаме, че икономическите механизми се формират единствено по политически причини. Това е отличен пример за кризата на неолиберализма, за която сега толкова често се говори“, подчерта представителят на руското външно министерство. А точно срещу това те винаги са били против“.

По думите на Захарова именно това противоречие е тласнало неолибералната система в абсолютен тупик. „Неолибералната система е основана на либерална икономика, на свободата на търговията на първо място. Без политика. Днес ние виждаме, че икономическите механизми се формират изключително по политически мотиви. Това е прекрасен пример за криза на неолиберализма, за който сега толкова често говорим“, подчерта Захарова.

Миналия петък Бордът на Европейската комисия (ЕК) препоръча на Европейския съвет (срещата на върха на ЕС) да даде на Украйна и Молдова статут на кандидат за членство в ЕС, докато въпросът за предоставянето му на Грузия трябва да бъде отложен за момента . Решението за предоставяне или отказ на статут на кандидат ще бъде взето от държавните и правителствени ръководители на ЕС на срещата на върха в Брюксел на 23-24 юни, като се вземе предвид препоръката на ЕК. Ако срещата на върха на ЕС предостави на Украйна и Молдова статут на кандидатки, то веднага след това Европейската комисия препоръчва да се спре процесът на присъединяване, докато всяка от страните не извърши определени реформи, които предполагат укрепване на съдебната система и борба с корупцията, както и деолигархизация.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.