• 29 Септ 2023 |
 •  USD / BGN 1.8462
 •  GBP / BGN 2.2622
 •  CHF / BGN 2.0228
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 18°C

Ресторантьорите: Премиерът не разбира от туризъм, щом иска да вдига ставката на ДДС

Ресторантьорите: Премиерът не разбира от туризъм, щом иска да вдига ставката на ДДС

/КРОСС/ Министър-председателят Николай Денков доказа, че разбира от туризъм по-малко и от нищо неразбиращата от туризъм министърка на туризма Зарица Динкова, пише в обща позиция на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ). Позицията е по повод телевизионно интервю на премира, в което той заявява, че не вижда основание намалената ставка на ДДС за ресторантьорите да остане в сила.

По думите му броят на туристите у нас е "голям" и няма предпоставка 9-те процента данък да продължат да действат.

Справка с последната нормална предпандемична година - 2019, показва спад от близо 250 000 чужденци, посетили страната ни с цел почивка през юли, твърдят от БАЗ. Данните за юни също показваха спад и август едва ли ще обърне тази тенденция. Всъщност броят на туристите наистина определя до голяма степен ставката на ДДС за ресторантьори и хотелиери. Колкото повече са те, толкова по-благоприятни трябва да са условията за бранша. Иначе в Гърция, например, нямаше да има диференцирано ДДС.

Официалните данни сочат, че след намалената ставка на ДДС, средствата влезли в държавния бюджет от преки и косвени данъци в ресторантьорския бранш са се увеличили, а не са намалели. В 24 държави от Европейския съюз ставките за ДДС в секторите хотелиерство и ресторантьорство са диференцирани, пишат още от асоциацията.

В Гърция стандартната ставка за ДДС е 24 процента, показа справка на БТА. Прилагат се и две намалени ставки. С 13 на сто се облагат храните, водоснабдяването, пътническия транспорт и хотелиерските услуги. С 6 на сто се облагат лекарствата, помощните средства за инвалидите, книгите, вестниците и списанията и билетите за театри и концерти.

Ресторантите се облагат с 24 на сто, но при определени случаи е възможно да се ползва временно намалена ставка.

В Италия стандартната ДДС ставка е 22 на сто. Предвидени са намаления за конкретни стоки и услуги - с 4 на сто се облагат хранителни стоки, напитки и селскостопански продукти; с 5 на сто - някои храни, а с 10 на сто - доставка на електроенергия и газ за битови нужди, лекарства и дейности за възстановяване на сградния фонд за специфични стоки и услуги.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2023 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.