• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

МФ предупреждава за вдигане на данъците при падане на ДДС ставката

МФ предупреждава за вдигане на данъците при падане на ДДС ставката

/КРОСС/ Финансовото министерство предупреди, че ще се наложи вдигане на данъци, ако ДДС ставката за определени стоки спадне от 20 на девет на сто.

В позиция, внесена в парламента, от ведомството на Владислав Горанов предупреждават, че корпоративният данък може да скочи до 17-18 % или ДДС за останалите стоки и услуги да достигне 24 на сто.

В момента промените в ДДС ставката се обсъждат от бюджетната комисия в Народното събрание.

Щетата за хазната от намаляването на ДДС-ставките за всички предложени стоки и услуги ще бъде милиард и 800 милиона лева, пише в становището, подписано лично от финансовия министър Владислав Горанов, който нееднократно е заявявал, че е против диференцирането на ДСС-ставката.

Също така трябва да подчертаем, че сметките са направени при намаляване на ставката от 20 на 9 на сто, тъй като в противен случай това не би могло лесно да се защити пред Брюксел.

Изчисленията са не само при спад на ставката за ресторантьорите и книгите, както искат депутати от ГЕРБ и Обединените патриоти, а и за всички искания на опозицията - например за детските стоки, което е искане на ДПС и за лекарствата от списъка на НЗОК, искане на БСП, също така са включени и фитнес-залите.

Именно от намаляването на ДДС върху лекарствата ще дойде най-голямата щета за хазната. Става дума за 1 500 000 000 лв. от постъпленията на фиска. От ресторантьорите щетата за хазната ще бъде 150 милиона. Това е число, което вече бе обявено.

В момента бюджетната комисия обсъжда всички предложения, но в отсъствието не само на финансовия министър Владислав Горанов, но и на председателя на ресорната комисия Менда Стоянова.

Преди заседанието бе направен един-единствен коментар и то от депутата от ДПС Йордан Цонев, който заяви, че на мястото на Владислав Горанов и той би се противопоставил на диференцирането на ставките.

Според Цонев "промените в данъчната политика трябва да се правят след дълъг и обмислен дебат".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Представа нямах, че хазната взема от болни и стари хора 1.5 милиарда лева, под формата на ДДС за лекарствата, които са жизнено важни за тях. Вдигнете данъците за луксозните и вредни стоки ( фастфуд, захарни изделия, алкохол и цигари), за хазарта например, също, но облекчете жизнения минимум и отглеждането на деца. Горанов да не мрънка на хората, а да направят с Борисов така, че промишлеността да се развива и оттам да се увеличат постъпленията. То най-лесно е да събираш акциз и ДДС, корпоративен данък никой не плаща. Както винаги властта върви по пътя на най-малкото съпротивление и прехвърля проблемите върху най-беззащитните.

20.05.2020 19:44:33

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.