• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Осветителни тела за детска стая: Какви правила трябва да следваме

Осветителни тела за детска стая: Какви правила трябва да следваме

/КРОСС/ Добре известен факт е, че качеството на осветлението влияе върху благосъстоянието и производителността на хората. Това е особено важно както за възрастните, така и за растящия организъм на децата. Днес няма смисъл да се разчита на нормите, писани преди 20 години, особено след като те са били доста неясни за детските стаи. Нека да видим какво съветват експертите от Ultralight осветителните тела за детска стая. Осветлението в една детската стая, трябва да бъде достатъчно, за да не напряга очите, предвид това, че децата прекарват по-голямата част от времето си в нея. Какво още обаче трябва да бъде то, нека да видим по-долу.

Естествена светлина в детската стая

Ако през деня в детската стая е толкова тъмно, че трябва да включите осветителните тела, това е лошо. Разбира се, много зависи от оформлението на апартамента и местоположението на къщата. Ако има такава възможност, по-добре е детската стая да е стая с прозорци, обърнати към южната или източната страна. Но ако няма избор и прозорците на стаята гледат на запад или север, трябва да поддържате естествената светлина максимално дълго време. Най-добре е да не поставяте обемисти мебели на пътя на слънчевите лъчи, заменете тъмните завеси със светли такива . Най-добрият вариант са щори от плат, които ще ви позволят да регулирате нивото на осветеност.

Малък прозорец в детската стая

В помещения с ниска естествена светлина дефицитът на светлина може да бъде компенсиран чрез боядисване на стени и тавани с отразяваща боя. Изберете меки, приятни за окото светли нюанси – бледозелено, лимонено жълто или бяло.

Изкуствено осветление в детската стая

Основното правило, което някои хора забравят по някаква причина, е че светлината от изкуствени източници трябва да е еднаква и да запълва цялото пространство на детската стая, а не детето да се препъва в препятствия, защото повечето мебели хвърлят сенки. Местоположението на източниците на светлина по един или друг начин зависи от мебелите. Ето защо, преди да монтирате осветителни тела в детската стая, може да се разходите из стаята с преносима лампа и да определите на кои места светлината се разсейва най-добре.

За пълно покритие на детска стая с площ до 20 m² е достатъчен един източник на светлина. В идеалния случай това трябва да бъде едно голямо централно осветително тяло до 200 lux (обикновена единица за измерване на осветеността). В по-големите стаи може да използвате и основни и допълнителни източници на светлина (настолни лампи, аплици и др.), разположени в ъглите на стаята.

Лампата над леглото

Общата осветеност на цялата осветителна група също така не трябва да надвишава 200 lux. Това се отнася само за общото изкуствено осветление. Учениците, които пишат домашни, ще се нуждаят и от допълнителен източник на светлина на работното място. Най-подходяща е настолна лампа с широк абажур, който създава насочен светлинен поток към бюрото.

Ако детето е много малко, вместо настолна лампа ще е необходима нощна лампа с ниска мощност (до 10 W).

Декоративно осветление в детската стая

Необичайна приказна атмосфера в детската стая може да се създаде с помощта на гъвкави LED ленти. Те могат да подчертаят всеки елемент от декора, като картина или ниша в стената. Основното предизвикателство е да не отивате твърде далеч с такъв декор. В противен случай детската стая ще се превърне в коледен магазин и можете да забравите за спокойствието и концентрацията на детето. Достатъчно е да се подчертаят 1-2 детайла.

Осветлението в детската стая трябва да бъде не само достатъчно, но и безопасно.

             Изберете затворени тела с пластмасови или метални абажури;

             Ако е възможно, скрийте цялото окабеляване в затворени кутии. Това е добре както за сигурността, така и за дизайна. Спретнатите пластмасови кутии изглеждат по-добре от кабелите в цялата стая;

             Използвайте пластмасови капаци и щепсели за контакти.

Източник: https://ultralight.bg/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.