• 17 Юни 2024 |
 •  USD / BGN 1.8303
 •  GBP / BGN 2.3227
 •  CHF / BGN 2.0514
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 22°C

Словесен сблъсък в НС заради критериите, на които трябва да отговарят бъдещите членове на КПКОНПИ

Словесен сблъсък в НС заради критериите, на които трябва да отговарят бъдещите членове на КПКОНПИ

/КРОСС/ Депутатите дебатират на какви критерии да отговарят бъдещите членове на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Размяна на реплики предизвика предложението на народния представител от „Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) Стою Стоев в закона да бъде разписано кандидатите да притежават седем вместо пет години юридически стаж, както и юридическо или икономическо образование или седем години стаж в службите за сигурност.

Стоев направи редакционна поправка и за това членовете на бъдещия антикорупционен орган да се избират от Народното събрание с мнозинство от две трети.

Знаете, че този законопроект е свързан с Плана за възстановяване и устойчивост, знаете че имаше задълбочена комуникация за него, добави депутатът. Той каза, че по отношение на въпросните две предложения за редакция са получени препоръки да бъдат изпълнени. Относно избора на членове, Стоев направи и следващо предложение членовете на номинационната комисия, която ще се сформира при всеки избор на състав на антикорупционния орган, да изготвят подробен доклад и „препоръчително класиране на кандидатите", което да бъде предоставено на ресорната парламентарна комисия.

Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС възрази като посочи, че ако подобно предложение се приеме, то би поставило работата на парламента в режим на обвързана компетентност и отбеляза, че това би последвало и при избора на Висш съдебен съвет (ВСС), Инспекторат към ВСС, Комисия за защита на конкуренцията (КЗК), Комисия за финансов надзор (КФН). Да приемем, че номинационната комисия ще извършва класиране с първо, второ и трето - означава да поставим Народното събрание в условие на обвързана компетентност. Аз като народен представител това не мога да го приема, добави той. Чолаков направи редакционно предложение на предложението на Стоев вместо думите „препоръчително класиране", да бъде разписано „препоръчително оценяване на кандидатите".

Чолаков коментира и възможността за избор на членове с две трети мнозинство като припомни разпоредбите на Конституцията, където ясно е указано, в кои случаи се изисква различно мнозинство. Той бе категоричен, че ще подкрепят законопроекта, но ако въпросните поправки бъдат приети, то от ГЕРБ-СДС ще сезират Конституционния съд (КС).

В реплика Петър Петров от „Възраждане" попита как човек с висше икономическо образование ще може да вземе решение за постановени съдебни решения и съдебни практики. Да не променяме правилата за избор на членове, само защото са намерени определени личности, които да бъдат назначени, апелира депутатът. По думите му само и единствено хора с висше юридическо образование могат да заемат тези длъжности. Той предложи вместо седем години изискването да е за десет години юридически стаж. Със серия от редакционни предложения Петров настоя да бъдат разписани и превантивните и санкциониращи функции на бъдещия орган.

Колегата му Цвета Рангелова („Възраждане") отбеляза, че в изказването си Стою Стоев е мотивирал въпросните промени с препоръки и попита да не би да е имало някакво тайно съвещание на членовете на правна комисия. Рангелова настоя Стоев да излезе на трибуната и да запознае пленарната зала с въпросните препоръки и техния автор. Несериозен е този подход, каза тя. Стою Стоев отговори като посочи, че всички членове на правната комисия са получили писмо от Министерство на правосъдието. Рангелова показа въпросното писмо от трибуната и отбеляза, че в него нямало и ред от въпросните препоръки.

Тошко Йорданов, председател парламентарната група „Има такъв народ" (ИТН) се обърна към народните представители от ГЕРБ-СДС, които са казали, че ще подкрепят този закон, след което ще дадат промените на КС с думите: Вие като депутати защо сте тук - в името на властта, да изкарате колкото можете, или ролята ви на депутати е да приемате закони, които да направят живота на българските граждани по-спокоен, по-уреден и по-справедлив, същото направихте с бюджета. Вашите експерти направиха бюджета на Асен на „саздърма", след което всички го гласувахте и вече берем последствията - държавата е на дефицит. Какъв е смисълът от вашето присъствие тук, попита Йорданов.

БТА
Към колегите си народни представители от ПП-ДБ Йорданов припомни, че когато Слави Трифонов е провел първата си среща с Кирил Петков и Асен Василев, първата му реплика след това е била - „тези са аджамии". „Вие сте тежки аджамии, колеги", каза Йорданов. В момента желанието на Киро да се създаде ново КПКОНПИ като бухалка - да тормози политическите си противници, ГЕРБ така ще ви изработят, че ще има по-гадна бухалка спрямо стария закон и тя ще е в ръцете на ГЕРБ, а вие лавандули такива - ще страдате от това, добави Йорданов.

Радомир Чолаков отговори като посочи, че въпросният законопроект е внесен от Десислава Атанасова и е важен за изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост и затова ще го подкрепят. Той каза още, че много би се радвал, ако въпросните предложения бъдат оттеглени.

Председателят на парламента Росен Желязков обяви 30-минутна почивка, поискана от групата на ПП-ДБ. Депутатите трябваше да възобновят заседанието около 12:00 часа, но го направиха около 13:30 часа. Преди почивката, която продължава повече от час, отношение по дебатираните текстове не взеха от ДПС и БСП.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.