• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Петър Стойчев: Аз съм човек, който е посветил живота си на плуването

Петър Стойчев: Аз съм човек, който е посветил живота си на плуването

/КРОСС/ Петър Стойчев е преплувал над 60 000 км в реки, езера, морета, океани и басейни. Преди дни той стана първият българин преплувал протока Гибралтар по правилата на Международната федерация по маратонско плуване - с текстилен бански, без неопрен.

На 47 г., световният рекордьор в маратонското плуване продължава да следва своите мечти във водата. Макар с усмивка да твърди, че вече се чувства по-комфортно на дивана пред телевизора.

След 11 поредни световни купи по плувен маратон, Стойчев си е поставил повече от амбициозна програма за тази година, а именно - да преплува седемте най-трудни маратона в света - Оceans seven.

Българинът вече е завършил успешно три от тях - протока Гибралтар, протока Кук в Нова Зеландия и Ла Манша, където държи световния рекорд. И докато хиляди спортисти очакват Олимпиадата в Париж, още преди да е заминал, Петър вече има своя първи личен успех там.

„Аз съм човек, който е посветил живота си на плуването, а във втория етап от живота си на маратонското плуване. Плуването в басейн беше това, с което започнах като малък и то беше основата, която ми помогна да започна с всички тези плувни маратони, по цялото земно кълбо, за да натрупам този обем от километри", заявява Петър Стойчев.

Казва, че дните, в които не плува, не са пълноценни за него. „Има дни, в които влизам в басейна само за 10-20 минути. Това ме кара да се чувствам по-добре и да усещам деня много по-стойностен", споделя Стойчев.

Най-дългият маратон е бил този в Аржентина, по река Парана. „Най-дългият беше 88 км, като времето за плуване на този маратон беше около 9 часа", спомня си Стойчев.

Когато един организъм е подготвен, подобни натоварвания не са непосилни, казва той. „Специално в тези плувания основното нещо, за което мислиш, е дали се намираш на най-доброто място в реката, защото течението постоянно се променя и трябва да сменяш позицията си. В другите плувания, в океани или езера, веднага излиза на дневен ред дали се намираш на най-правата линия от старта до финала, къде се намират другите конкуренти, има ли възможност някой да се откъсне от групата без да го забележиш", казва той.

По време на състезание е изцяло концентриран в това, което се случва във водата. „Мисля колко време ми остава до следващата подсилваща напитка, която трябва да получа от лодката. Мисля за времето до финала, за да разпределя силите, кога да направя атака, за да се откъсна от групата, но в никакъв случай не се разконцентрирам с битовизми", обяснява състезателят.

Във водата Петър Стойчев не мисли за битовизми, защото извън нея има любовта и подкрепата на нежната водна стихия Ася. Красивата половинка на плувеца е бивш състезател по синхронно плуване и първата българска участничка на Олимпиада в този спорт.

Двамата са родители на 16-годишната Стефания и на 12-годишния Петър, който тренира джудо. Семейство Стойчеви вярват, че децата имат свой път в живота и не прехвърлят родителските си амбиции от басейна върху тях.

„Важно е младите родители да разберат, че плуването е един от първите спортове, на които трябва да научат детето си. Защото в ранна детска възраст, едно дете трябва да се научи да плува, да кара ски и да кара колело. След това, като стане първи клас, може да избере друг спорт, който харесва. Но това са основни навици - ако се научи да плува, да кара ски и колело, то цял живот няма ги да забрави", категоричен е Стойчев.

Петър Стойчев търпеливо чака своето време, което винаги идва. През май ще атакува най-дългия и тежък от маратоните- канала Молокай в Хавай.

 Надежда за добри резултати в Париж, Стойчев вече спечели първи личен успех от игрите, без дори да е участвал. Той стана първият българин, който е част от техническия комитет на Олимпиадата във френската столица. Легендата в маратонското плуване ще следи за правилното протичане на плувните състезания и за честната борба във водата и около нея.

Нова телевизия, „Събуди се"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.