• 02 Дек 2023 |
 •  USD / BGN 1.7985
 •  GBP / BGN 2.2730
 •  CHF / BGN 2.0523
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 11°C

Министър Стойчева: До края на месеца отваряме за кандидатстване за фирмите процедурата „Разработване на иновации“

Министър Стойчева: До края на месеца отваряме за кандидатстване за фирмите процедурата „Разработване на иновации“
Бюджетът на мярката е 127 млн. лв. и е по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“

/КРОСС/ До края на ноември ще обявим за кандидатстване процедурата „Разработване на иновации в предприятията". Тя е с бюджет 127 млн. лв. и е по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията" (ПКИП). Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на форум „Отговорно бизнес поведение", организиран от Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия" към МИР. „Това е процедура, която е насочена изцяло към подобряване на възможностите на българските компании да въвеждат нови модели и практики на работа, които са в синхрон със световните тенденции", заяви Стойчева.

Пред представители на над 400 фирми министър Стойчева подчерта, че Министерството на иновациите и растежа, чрез различни финансови инструменти, насърчава компаниите да инвестират в нови технологии и зелени проекти. В момента активна за кандидатстване е процедурата „Внедряване на иновации". По нея ще се финансират компании за придобиване на съоръжения, машини, оборудване, „ноу хау" и др. Подкрепят се фирмите да стават по-модерни и екологично отговорни, в синхрон с насоките на ОИСР и съобразявайки се с въздействието върху околната среда и обществото, стана ясно още от думите й.

„Предстои Фондът на фондовете да обяви финансиране на проекти, насочени към кръгова икономика и в частност енергийна и ресурсна ефективност под формата на гаранционен продукт в размер на 198 млн. лв.", съобщи още Стойчева и подчерта, че и по линия на Българската банка за развитие има различни възможности в подкрепа на иновативни и зелени проекти на малките и средни предприятия.

„Министерството на иновациите и растежа е припознало взаимодействието с бизнеса като свой приоритет. Надявам се да работим в тясно сътрудничество заедно, да насърчим партньорството между публичните институции и бизнеса. По този начин може да осигурим добра среда за развитие на бизнеса в България", каза още министърът.

„Насърчаваме участието на представители на българския бизнес в повече световни изложения. Работим усилено да превърнем България в иновационен хъб за Югоизточна Европа. Мисията ни е да трансформираме страната ни като място за нови технологии и да сме пример за внедряване на по-ефективни и по-добри начини за развитие на бизнеса", заключи министър Стойчева.

Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия представи по време на форума приоритетите и задачите си като Национална контактна точка за популяризиране на насоките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за отговорно бизнес поведение. В събитието участваха още министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, представители на работодателските организации, академичните среди, бизнеса и др.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2023 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.