• 04 Март 2024 |
 •  USD / BGN 1.8088
 •  GBP / BGN 2.2852
 •  CHF / BGN 2.0412
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 4°C

Министър Стойчева и 20 технологични стартъпа представят българската екосистема на SLUSH 2023

Министър Стойчева и 20 технологични стартъпа представят българската екосистема на SLUSH 2023
Министър Милена Стойчева участва в откриването на едно от водещите световни събития за стартъп компании в Хелзинки

/КРОСС/ Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева и близо 20 технологични стартъп компании, водени от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) към Министерството на иновациите и растежа (МИР), представят тази година българската предприемаческа и стартъп екосистема на едно от водещите събития за стартиращи предприятия в света SLUSH 2023 в Хелзинки. Делегацията е водена от министъра на иновациите и растежа Милена Стойчева. Тя участва в откриването на международното изложение и беше говорител в предшестващото официалната церемония събитие „Бъдещето на европейското предприемачество и иновациите" във висшето икономическо училище „Ханкен" в столицата на Финландия.

„Намираме се в ерата на предприемачеството, партньорствата и сътрудничеството. Трябва да обединим усилия и знания, да търсим общи решения за решаване на глобалните предизвикателства, пред които се изправяме", подчерта министър Стойчева. По думите й, иновациите са хоризонтална дейност, която обхваща редица сектори. Работата по модела на „отворена иновация", за включване в процеса на всички заинтересовани страни, е абсолютно задължителна, когато става дума за развитие на новите технологии и иновациите като цяло.

На българския щанд министър Стойчева, ИАНМСП и стартъп компаниите представят предприемаческата и стартъп екосистема в България, възможностите за инвестиции у нас и начините за насърчаване на малките и средни предприятия. Българските фирми ще се срещнат с потенциални инвеститори, бизнес партньори и клиенти. На SLUSH 2023 присъстват над 13 000 души, 5 000 стартъп компании и 3 000 инвеститори.

В рамките на събитието министър Стойчева проведе работна среща с Финландския иновационен фонд SITRA. В срещата участваха заместник-министърът на иновациите и растежа Мартин Гиков, посланикът на София в Хелзинки Нина Симеонова, ръководителят на служба „Търговско-икономически въпроси" в Стокхолм Валентин Стоев и посланикът на Финландия в София Кристина Кувая.

На срещата беше представена дейността на Финландския иновационен фонд в сферата на дигитализацията, обработката на данни, кръговата икономика, изкуствения интелект и др. Бяха обсъдени възможностите за бъдещо сътрудничество между двете страни. Министър Стойчева се срещна и с ръководството на финландския университет Алто, на която бяха обсъдено внедряването на иновации в образователния сектор.

По време на SLUSH 2023 министър Стойчева ще проведе още срещи с министъра на икономиката на Финландия Виле Ридман и с представители на финландски компании.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.