• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Колите ще получават екостикер с чип на предното стъкло

Колите ще получават екостикер с чип на предното стъкло

/КРОСС/ От 12 юли при извършването на годишен технически преглед на автомобила на предното стъкло ще се поставя екостикер, в който ще има вграден чип. В него ще се съдържа информация за нивата на замърсяване от всеки автомобил, данните за него и резултатите от прегледа, съобщава БНР.

Столичната община вече е определила една нискоемисионна зона. Тя е в идеалния център. В бъдеще се предвижда да бъде обособена и още една.

В седмицата преди 12 юли всички пунктове в страната ще бъдат оборудвани с новия образец стикери и с необходимите устройства, с които ще се записва информацията на чиповете, обясни изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация" Бойко Рановски.

Той допълни, че в електронния чип ще бъде поместена цялата информация за самия автомобил - марка, модел, регистрационен номер, шаси и километраж:

"Прави се организация. Пунктовете ще бъдат оборудвани с необходимите технически средства, с които ще записват информацията върху чипа, който е вграден в новия стикер за техническа изправност, и ще бъдат осигурени необходимите бланки, за да може от 12 юли да започне безпроблемно работа на пунктовете и да не причиним сътресения в тази дейност с годишните технически прегледи", посочи Рановски.

Екостикерът ще има пет категории, като най-високата - пета група, ще включва електрически и хибридни автомобили, които не замърсяват околната среда.

Столичната община е определила район, в който ще се ограничава движението на автомобили, които замърсяват.

Закупени са и камери, които ще контролират автомобилите, преминаващи през нискоемисионната зона, допълва заместник-председателят на транспортната комисия в Столичния общински съвет Зафир Зарков.

"Столичната община е напълно подготвена с оборудването, което е необходимо, за да се контролират тези нискоемисионни зони. Има 180 камери, разположени в ринг на центъра на града. Едната зона, която всъщност е концентрирана около, така да се каже, сърцето на града, е градският център".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.