• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се срещна със Зеленски в Киев

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се срещна със Зеленски в Киев

/КРОСС/ Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристигна днес на изненадващо посещение в Киев, където даде съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски, предаде "Ройтерс". Столтенберг каза, че страните членки на Алианса са се провалили в навременната доставка на обещаната помощ за Украйна.

„Сериозните забавяния в подкрепата създадоха сериозни последици на бойното поле" за Украйна, заяви той, цитиран от Асошиейтед Прес. „Липсата на боеприпаси позволи на руснаците да напреднат на фронтовата линия. Липсата на противовъздушна отбрана позволи на руските ракети да поразят целите си, а липсата на капацитет за удари в дълбочина позволи руснаците да концентрират повече сили", каза Столтенберг. Зеленски посочи, че новите доставки вече са започнали да пристигат, но с бавни темпове. „Процесът трябва да бъде ускорен", призова той.

През последните седмици руските въоръжени сили успяха да постигнат ограничени напредвания, особено в Донецка област, поради преимущество в огнева мощ. Украинската армия беше принудена да се изтегли от три села в източната част на страната, отбелязва АП.

Западните партньори на Украйна многократно са заявявали, че ще я подкрепят „колкото е нужно". Въпреки това жизненоважната военна помощ от САЩ беше забавена с шест месеца заради политически разногласия във Вашингтон, а европейският военнопромишлен комплекс все още не може да отговори на търсенето.

Допълнителната помощ ще е нужна на Киев, тъй като украински представители предупреждават, че Русия трупа сили за голяма лятна офанзива. „Малко вероятно е руските сили да постигнат дълбок пробив с операционно значение в краткосрочен план", прогнозира вчера базираният във Вашингтон мозъчен тръст Институт за изследване на войната. Столтенберг каза, че на път за Украйна са още оръжия и боеприпаси, включително ракети за зенитно-ракетни комплекси „Пейтриът".

Източник: БТА

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Резултатът е ясен. Слава на Русия.

29.04.2024 20:31:06

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.