• 12 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Инж. Коста Стоянов: Въпреки недоволството на хората – все още се правят опити лобисткия закон за ВЕИ да бъде прокаран

Инж. Коста Стоянов: Въпреки недоволството на хората – все още се правят опити лобисткия закон за ВЕИ да бъде прокаран

/КРОСС/ Инж. Коста Стоянов, „Възраждане": Въпреки недоволството на хората - все още се правят опити лобисткия закон за ВЕИ да бъде прокаран

Въпреки недоволството на хората - все още се правят опити лобисткия закон за ВЕИ да бъде прокаран. Това съобщи на пресконференция народният представител от „Възраждане" инж. Коста Стоянов, заедно със зам.-председателя на Общински съвет - Варна Николай Костадинов и общинския съветник Светослав Йорданов. Темата на пресконференция бе свързана със Закона за ветрогенераторите в морето, който може да мине, въпреки обещанията да бъде оттеглен.

Инж. Коста Стоянов, припомни, че на 5-ти февруари се е провела друга пресконференция, на която присъстваха и представители на рибарския сектор, и заедно с народните представители от „Възраждане" са поискали от властимащите този законопроект да бъде оттеглен.

„Това е изключително лобистки закон, който ще обслужва интересите на кръговете около посочените политически формации, интересите на олигарси и компании, които вероятно финансират тяхното политическо съществуване, но по никакъв начин не защитават интересите на хората и интересите на държавата в сектор рибарство и туризъм.

Само ще припомня, че публикуваният през 2023 година Специален доклад 22/2023 „Енергия в ЕС, произвеждана от възобновяеми източници в морето - амбициозни планове за растеж, но устойчивостта продължава да бъде предизвикателство" на Европейската сметна палата предупреждава, че растежът от енергията от възобновяеми източници в морето е ключово за екологичния преход на Европейския съюз, но може да навреди на морската среда.

Оказва се обаче, че има интересни нови обстоятелства!

На 22.02.2024 година изтече срока за предложения по този законопроект между първо и второ четене. На първо четене законът беше проект на 25.01.20204 година с гласовете на ППДБ, ГЕРБ, ДПС и частично ИТН.

Въпреки многото недоволства от различни сектори на икономиката - рибарство, хотелиери, ресторантьори, туристически бранш и отрицателни становища, вместо вносителите да си оттеглят законопроекта, на 21-ви и 22-ри февруари Ивайло Мирчев и ИТН внасят предложения за промени, т.е. те настояват този закон да бъде приет.

Те не се съобразяват с факта, че голяма част от Черноморските общини бяха приети декларации от общинските съвети против изграждането на перките в морето.

Интересен факт е, че в петък във Варна дойде на бял кон спасителят Бойко Борисов, който покрай разправиите с организацията на ГЕРБ, успя да се види с рибарите, хотелиерите и ресторантьорите, за да обещае, че неговата партия няма да подкрепи закона за перките в морето.

Това наистина е интересно, защото неговите хора първо създават проблем, за да може спасителят да дойде и да обърне нещата в своя полза, обещавайки, че този закон ще бъде оттеглен. Да, ама не!

Няма как законът да бъде оттеглен, защото не е внесен само от ГЕРБ, ами от почти всички политически формации в Народното събрание", категоричен бе народният представител от „Възраждане".

Инж, Коста Стоянов посочи, че с оглед на внесените изменения между първо и второ четене, никой не може да гарантира, че законът няма да бъде приет.

„Както забелязахте, в петък той не обеща, че ще говори със своите коалиционни партньори да изтеглят законопроекта си, напротив, каза, че ГЕРБ няма да го подкрепят. Това не е достатъчно, при положение, че си един от създателите на проблема!

И тъй като не може да гарантира за останалата част от коалиционните си партньори, които на първо четене гласуваха „ЗА", сега като прибавим и ИТН евентуално, нещата с приемането на закона ще бъдат „на кантар"!", категоричен бе Стоянов.

 

Какво още каза инж. Коста Стоянов може да видите тук: - https://www.facebook.com/KostaStoyanov.vazrazhdane/videos/207785599061129

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.