• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Г-да евробюрократи, спрете да се гаврите с българските производители и потребители

Г-да евробюрократи, спрете да се гаврите с българските производители и потребители

Не забравяйте, че сме част от славна нация, появила се на картата на света, далеч много преди вие да сте били и във фантазиите на своите предшественици!

/КРОСС/ Поводът да напиша тези няколко реда е, че вторачени в пандемията с Ковид-19, пропускаме не по-малко важни неща, който също са от съществено значение.

Всеизвестна е сагата с постановлението на Министерски съвет, иницирано от Министерството на земеделието и храните и имащо за цел да регламентира взаимоотношенията между големите търговски вериги в нашата страна и българските производители на хранителни продукти - зеленчуци, плодове, месни и млечни изделия.

Първоначалния вариант, беше стъпка, макар и малка за защита правата на родните производители, респективно потребители. Съвсем в реда на нещата беше от Федерацията на потребителите в България да вземем отношение. Ние подкрепихме проекта с уговорка, че предложените 50 % от цялата търговска площ на веригата е прекалено голяма и няма как да се запълни само с българска продукция.

Обърнахме внимание на сроковете за изплащане на продуктите, постъпили в търговските вериги, т.е. в постановлението да се фиксират по-къси срокове, което ще е икономическа глътка въздух за по-малките производители. Това е особено актуално за зеленчуци и някои плодове с малък срок на трайност.

Последва остра реакция от търговските вериги, които абсолютно подигравателно предложиха на паркингите на търговските вериги да се разполагат сергии за български хранителни продукти като на селски панаир. За съжаление първоначалното предложение се редуцира до едно голямо нищо и българските производители и потребители бяха предадени.

С други думи, много шум за нищо . И на този фон, както се казва, ни в клин, в ръкав , мотивирайки се, че постановлението противоречи на принципа на европейската общност за свободно движение на стоки, от ЕК решиха да започнат наказателна процедура срещу нашата страна.

Това е абсолютен нон-сенс, защото постановлението с нищо не възпрепятства свободното движение на стоки от други държави на територията на ЕС към България. Вероятно идеята за наказателна санкция е родена във фантазията на някой брюкселски бюрократ с неизяснена полова идентичност и объркана сексуалност.

Възможно е намерението за наказателна процедура да резултат и на липса на комуникация, което си е чиста проба безотговорност от страна на управляващите, както и поредна гавра от страна на бюрократите от ЕК с българските производители и потребители.

Гавра, защото от ЕК държат на свободното движение на хранителни стоки към България, които стоки в никакъв случай не са по-качествени от аналозите родното производство, /да си припомним двойния стандарт, за който ние от ФПБ първи алармирахме още в края на 2016 год./ но нямаме право да защитаваме родната си продукция. И въобще това отношение от страна на бюрократите от Брюксел към България вече ни идва в повече.

За съжаление институциите в нашата страна за пореден път отстъпиха пред корпоративните интереси на търговските вериги, а не би трябвало, защото в условия на икономическа криза, която се очертава да бъде по-страшна от здравната, държавата е длъжна да гледа с подозрение на либералния модел на икономиката.

Обсъждайки намерението на ЕК за стартиране на наказателна процедура срещу нашата страна, буди недоумение защо същата тази комисия не се противопоставя на последната промяна на Закона за здравето, която противоречи на Директива на ЕК за предоставяне на пакетни туристически услуги, където ясно е записано, че при тяхното неосъществяване , туроператорите са задължени в две седмичен срок да върнат парите на потребители, които не желая да ползват ваулчери.

За съжаление, с поправката в Закона за здравето се записа, че ваучерите, единствено по преценка на туроператорите ще са валидни до 12 месеца от влизане в сила на Закона за здравето. И чак след това потребителите биха могли да получат парите си, което е институционално нарушение на техните права.

А може би ЕК премълчава нарушението, защото има неистови опити от страна на германски евродепутати за подобна промяна в европейската Директива за предоставяне на пакетни туристически услуги. Въпреки това, промяна все още не е направена. Нещо повече, ЕК препоръчва да се спазва изискванията за връщане на парите на потребителите в срока от 2 седмици.

Само, че както и в други случаи, държавните ни институции раболепничат пред Брюксел, за да ни потупат по рамото, да ни прегръщат и целуват. Няма значение, че това е за сметка на най-изстрадалите и най-бедни на цялата територия на ЕС български потребители.

Същественият въпрос е, ние българските потребители, не се ли уморихме да мълчим. Кога най-после ще се изправим и твърдо да заявим , че тишината трябва да престане. Трябва да престане, защото българските потребители сме представители на славна нация, утвърдила са на картата на света, далеч преди бюрократите от европейската общност да са били във фантазията на своите предшественици!


Емил Георгиев,
председател на Федерацията на потребителите в България

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.