• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Радев: На 49-ото НС е отредена съдбовна роля

Радев: На 49-ото НС е отредена съдбовна роля

/КРОСС/ На 49-ото НС е отредена съдбовна роля. Всички очакваме час по-скоро то да вземе дълго отлагани решения, не само за изход от политическата криза, но и за отстояване на европейската перспектива на страната, но и бъдещето ни като демократично общество. Това каза президентът Румен Радев на откриването на първото заседание на новия парламент.

"За мен е чест да бъда сред първите поздравили вас, народните избраници, на които българските граждани повериха отговорната мисия да ги представлявате във време на изпитание. Свиках 49-ото НС в Страстната седмица с очакванията на българския народ за различно начало на това НС, с надеждата за смирение, диалог и разум и с оглед на неотложните задачи за съставяне на правителство и преодоляване на изоставането в законодателната дейност. Без съмнение предизвикателствата към това НС са големи, но и без съмнение приемането на закона за държавния бюджет е първостепенна задача. Предстои решаването на сложно уравнение, което трябва да гарантира както доходите на българските граждани в условия на кризи и инфлация, така и перспективата за икономически растеж и съхраняване на дългосрочната финансова стабилност на държавата. Силно се надявам и така е редно бюджетът да бъде внесен от редовно правителство, което да се ангажира с ясни, дългосрочни политики и да носи отговорност за тях. Но ако това не стане, служебното правителство ще внесе бюджет. Крайната дума ще бъде ваша", каза държавния глава.

"На 49-ото НС е отредена съдбовна роля. Всички очакваме час по-скоро то да вземе дълго отлагани решения, не само за изход от политическата криза, но и за отстояване на европейската перспектива на страната, но и бъдещето ни като демократично общество. Очаквам това НС, за разлика от предишните, да подкрепи европейския курс, зададен от служебното правителство, като приеме най-сетне, разработените от него закони по Плана за възстановяване и устойчивост, които не само ще привлекат значителни финансови средства, но и ще ускорят реформите, необходими за модернизация на страната, като подкрепите внесените законопроекти, които да отпушат пътя ни към Шенген, за което постигнахме ясен времеви ангажимент, закони, които да отворят пътя към пълноценната европейска интеграция на нашата страна. Очаквам НС да докаже, че правосъдната реформа е осъзната реална цел за развитието ни като справедливо и проспериращо общество, а не абстрактна тема от поредица предизборни кампании. Очаквам най-сетне да се подходи с цялата отговорност към националната сигурност и да се сложи край на заблудата, че заменяйки няколко стари танка с други стари такива ще решим комплексните дълбоки проблеми на модернизацията на въоръжените сили. Такъв подход за мен е бягство от отговорност, вменен от Конституцията и законите. Той е бягство от отговорност и спрямо нашите съюзнически задължения, които изискват развитието на съвременни отбранителни способности. Защото истинската модернизация изисква сериозно значително ангажиране на националния бюджет, изисква компетентен и всеобхватен подход към превъоръжаването с грижа за хората в армията за тяхната подготовка и мотивация", заяви Радев.

"Разбира се, пред страната стоят още множество проблеми от вътрешната и външната политика, по които съм заявявал неведнъж ясни позиции от тази трибуна. Но днес българите очакват да чуят вашите позиции, защото каквото и да бъде следващото управление то може да бъде устойчиво и ефективно само ако се основава на ясни и споделени принципи и приоритети, да не забравяме и ценности. Предизборните кампании приключиха, а обществените очаквания и залогът пред това НС са огромни. От вашите решения зависи просперитета на нацията и европейското бъдеще на България. Няма да го постигнем с лозунги и заклинания. А с действия, със загърбване на личните и тясно партийни интереси и с единение в името на амбициозни национални цели. Искам да ви пожелая искрено успех във вашата високо отговорна мисия", завърши Румен Радев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.