• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

ЕК замразява "Южен поток"

ЕК замразява "Южен поток"

/КРОСС/ Европейският комисар по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер обяви в Дъблин, че ЕС ще замрази преговорите за нов газопровод между Русия и Европа. „Нашите разговори относно газопроводи като „Южен поток" ще бъдат забавени", каза комисарят пред германското издание Die Welt.

Той приветства решението на европейските ръководители да спрат преговорите за облекчаването на визовия режим за руски граждани. Йотингер изиска и по-нататъшни мерки: „Трябва да се преговаря за замразяването на банкови сметки на олигарси и управляващи".

Все пак комисарят казва пред изданието, че тотални икономически санкции биха навредили и на двете страни. „Би било напълно погрешно, създаваните с десетилетия икономически отношения да бъдат поставени под въпрос, което би коствало работни места както в Русия, така и в Европа", казва той.

Еврокомисарят е изразил загриженост за България, Унгария и балтийските страни, които са напълно зависими от руския газ. „Притесненията са за България, Унгария и балтийските страни, които в големи и много големи мащаби зависят от руския газ". „Но заради това след последната криза преди пет години се активизирахме", допълва още той.

Според него европейските страни са научили урока и се опитват със собствени усилия до прокарат нови газови връзки. „Днес газта не тече само в една посока, а може да върви и от Запад на Изток. Инфраструктурата затова е готова", каза той.

Същевременно вчера външният министър Кристиан Вигенин каза, че подобен сценарий е възможен.

"Очевидно в сегашната напрегната ситуация е добре вероятно да се сложи известна пауза в пряката работа по този проект поне за няколко дни или седмици, в които ситуацията ще се нормализира", каза външният министър. Той уточни, че според него няма заплаха за "Южен поток" в средно- и дългосрочен план, "но сега икономическите и енергийните рискове пред България са високи, те са свързани и с доставките на газ", обясни той, цитиран от Money.bg.

Междувременно на пресконференция на правителството и подкрепящата го партия ДПС премиерът Пламен Орешарски заяви по отношение на „Южен поток": "Трябва да го разглеждаме в цялостен контекст на ситуацията в Украйна - тече предварителна подготовка, която не е спряла, посочи министър-председателят. В следващите седмици ще следим взаимоотношенията между Русия и ЕС - ние сме между страните,които най-малко сме заинтересовани на каквото и да изостряне на взаимоотношенията, защото ще платим най-висока цена. Следим най-внимателно всяко развитие и се притесняваме от изостряне на по-нататъшни конфронтация", подчерта Орешарски.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Когато Европейския съюз престане да слуша САЩ и да бъде тяхната безропотна маша, то и проблемите между ЕС и Русия ще изчезнат.

10.03.2014 16:52:05

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.